1 av 2
2 av 2

Carolina Norén om årets tävling

– Jag tycker att det är kul att det är så många debutanter i tävlingen i år! Många klagar på det, men å andra sidan klagade lika många på att det var så många gamla bekanta ansikten förra året. Bland jokrarna pratas det redan mycket om Darin och Peter Jöback, och häri ligger också en spänning eftersom de också har mest att förlora på sitt deltagande. Men om de inte trillar av scenen eller får en blackout så kan de nog räkna med en gratisresa till finalen i Globen.

Årets startfält är förvånansvärt lugnt. Det är verkligen balladernas år i år! Jag misstänker också att vissa artister som tävlat tidigare år nu vill visa upp en ny, lugnare sida, t ex Jessica Andersson och Andreas Johnson som båda satsar på storslagna ballader. Årets "Malena Ernman" heter Anders Ekborg och vissa i publiken kanske blir förledda att tro att de ser på "Fantomen på Operan" istället för Melodifestivalen.

Och vill ni satsa en slant redan nu på vilka låtar som blir sommarens stora plågor på afterbeachpartyt så är mina tips "Singel" med Frispråkarn och "Hippare Hoppare" med Andra Generationen och Dogge Doggelito. Kanske inte våra representanter i Oslo, men snart på en strand nära dig...

 Årets Magnus Uggla-pris vill jag också passa på att dela ut. Och nu handlar det om hår och inte musik. Det delas i år av artisterna Neo och Salem Al Fakir, båda med ett rufs som gör att permanentvätskorna får ligga kvar orörda i frisörernas gömmor i många år till. Tack för det!

Vad är det då som lockar mig tillbaka år efter år?
Dramatiken! Kläderna! Direktsändningen! Engagemanget!
--  Att känna hur mitt hjärta börjar slå snabbare vid nedräkningen, att få jubla och lida med mina favoriter, att spekulera i förväg och analysera i efterhand och att en gång om året få ta paus från resten av världen!

Här kan du se Carolina Noréns rapporter och intervjuer från förra årets Melodifestival:

...och här lite mer om

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".