Deltävling 4

Artisterna i Malmö

Fjärde och sista deltävlingen avgörs i Malmö på lördag. Åtta artister som vanligt, varav två går direkt till finalen i Globen och två till Andra chansen i Örebro.
Carolina Norén har träffat dem alla, och samtalet rör sig om allt från plommonfärgade kostymer till vad som kan hända om man inte är nervös...

Sibel

Sibel är med för andra gången i Melodifestivalen, och senaste gången hamnade hon på sjunde plats efter att ha tagit sig till finalen via en dramatisk kamp i Andra chansen. Carolina minns Sibels olika kreationer:
– Det var som en catwalk varje dag med nya val, det kändes lyxigt även om man inte fick behålla kläderna sen, säger Sibel som tycker att det är viktigt att förmedla en helhet i sitt uppträdande.

Py Bäckman

Årets comeback står Py Bäckman för.  Hon har varit med flera gånger tidigare, mest som låtskrivare åt andra. 1988 vann hennes Stad i Ljus (Tommy Körberg) och Py tycker såhär i efterhand att hon gärna kunde sjungit den själv.
– Jag gillar stora ståhej och cirkusar så därför känns det bra att tävla själv i år, säger Py som de senaste åren varit ute på många och långa turneer.

NEO

Artisnamnet NEO är prefixet för NY - och Neo berättar att han är influerad av sjuttio-och åttitalen men vill sätta in det i nytt sammanhang.
– Att ta sina favorittids-eror och sätta in i sin egen tid är kul. Jag gillar också att använda både bas och falsett - det är klart man ska använda hela sitt register, säger Neo som har bland andra Lady Gaga och Michael Jackson som sina förebilder.

Lovestoned

Lovestoned består av Elena, Emelie Robert och Per - som i sin låt hyllar torsdagarna, en veckodag det sällan sjungs om.
– Det är inte bara helgerna man ska ha kul, man får inte glömma bort vardagarna, säger gruppen. Låten kom till dem genom Peter Boström som även skrivit mycket av materialet till deras kommande skiva.
Tre fjärdelar av gruppen finns i Stockholm - och den fjärde medlemmen, Elena pendlar dit från Berlin.

Anna Bergendahl 

Anna Bergendahl uppmärksammades i  Idol 2008 - nu är det melodifestivalen som gäller. Trots nervositeten...
– Jag blir alltid väldigt nervös, när jag ska upp på scenen eller bli intervjuad. Det kan vara mer eller mindre, men det finns alltid där. En gång var jag inte nervös - och då gick det inte bra alls. Det är en styrka - men det är jobbigt, säger Anna som går tredje året på gymnasietes samhällsvetenskapliga program. Efter studenten - blir det musiken Anna tänker satsa på i första hand.

Pernilla Wahlgren

Fjärde gången blir det för Pernilla Wahlgren i melodifestivalsammanhang. Första gången var 1985, med låten Picadilly Circus.  Efter det framträdandet blev det en hel del hallå både kring de barbröstade dansarna och Pernillas smycken som togs upp i ett debattprogram, lett av Siewert Öholm.
Och nu finns lite revanschlusta hos Pernilla:
– Det vore kul att vinna nån gång, än så länge är det bara sonen som vunnit en melodifestival, Lilla Melodifestivalen.

Noll Disciplin

Noll Disciplin - d v s Jesper Marcus Albin och Robin - spelar skejtpunk.  Ungefär lite som punk, men inte lika rufflig, säger killarna och försöker tillsammans med Carolina reda ut hur stilen ser ut för en skejtare. Lite slitna jeans, t-shirt, man måste inte åka bräda själv men har definitivt inte kostym...Gruppen hamnade i Melodifestivalen när de blev kontaktade av låtskrivaren och hoppas på finalplats. Och vinst:
– Vi kör 110 procent och hoppas folket ska gilla det vi gör.

Peter Jöback

Peter Jöback är årets mest uppmärksammade joker - och blev som det favorittippad redan från start. Senast han var med kom han på näst sista plats och blev tillsammans med Loa Falkman - som hamnade sist - av pressen utsedd till Årets Kalkon. Men Loa Falkman tröstade:
– Tänk på att du är bra, du slog ju mig och jag är ju skitbra!
Ett annat starkt minne är lärdomen som följde efter den tävlingen - och den plommonfärgade kostymen som egentligen skulle varit svart...