Sandra Dahlberg

Jag tar det jag vill ha

Text och musik: Johan Fransson, Tobias Lundgren, Niklas Edberger, Tim Larsson, Sandra Dahlberg
Artist: Sandra Dahlberg

Örebrokvartetten Edberger, Fransson, Larsson och Lundgren har fått med 11 bidrag genom åren i Melodifestivalen. Det innebär en åttonde plats på listan över de mesta upphovsmännen i Melodifestivalens historia.

Niklas Edberger, 33, har jobbat med musik på heltid i fyra år. Till meritlistan kan tillskrivas ett förflutet i hårdrocksbandet Lorien, tillsammans med Martin Stenmarck 1988-1991. Niklas har producerat bland andra Magnus Carlsson och Friends, och hans egna musikaliska förebilder är Peter Gabriel och Mothers Finest.

Johan Fransson, 31 år, har förutom sina upphovsmannameriter i festivalen även deltagit som sångare i Melodifestivalen i bandet Date två gånger: 2001 med låten ”Om du förlåter mig” och 2002 med ”Det innersta rummet”. Till vardags jobbar Johan som låtskrivare och producent och hans Melodifestivalfavorit är ”Johnny The Rocker” med Magnus Uggla – ”för att den stack ut lite på sin tid.”

Tim Larsson är 33 år och har skrivit musik sedan 1982. Det första giget var på ungdomsgården i Vivalla 1984. I Melodifestivalen håller han Björn Skifs som den bästa artisten genom tiderna – ”han är den svenske showkungen a la Robbie Williams i England”.

Tobias Lundgren, 29, skrev sin första låt som 22-åring, jobbar nu på heltid som låtskrivare och producent och letar efter fler intressen vid sidan av musiken. Tobias, som ingått i kören bakom bland andra Christer Sjögren och Carola, tycker att ”Michelangelo” är bästa Melodifestivallåten och att Carola är bästa artisten i genren.

Sandra Dahlberg är född 1979 och uppvuxen i Klimpfjäll i Västerbotten. Hon har pluggat på gymnasiets musikestetiska program och gått en utbildning i klassisk sång på folkhögskola. Bland de mer udda musikaliska meriterna kan nämnas att hon uppträtt i Milano som sjungande och jojkande Lucia (1996), varit en av finalisterna i tävlingen Sveriges Lucia (1999) och att hon komponerat och sjungit en rymdopera (1998). Sandra är utbildad undersköterska och har dessutom hunnit med att påbörja en utbildning som gymnasielärare i svenska, engelska och drama, men det är sången och låtskrivandet som är Sandras specialitet. Sandras artistiska förebild är Bono i U2, som hon tycker har lyckats kombinera bra musik med ett fint budskap. Melodifestivaldebut gjorde hon 2004 med ”Här stannar jag kvar”, som hon skrev tillsammans med Johan Becker.
Tidigare festivaler.
Sandra Dahlberg:

Niklas Edberger, Tim Larsson, Tobias Lundgren
Johan Fransson

Läs också listan över:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".