Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hittar du P4 Melodifest en kanal på webben som ger dig schlager dygnet runt.

Golden Star

Publicerat fredag 27 januari 2006 kl 15.37
Elysion

Text och musik: Mikael Anderfjärd, Andreas Nordqvist, Dan Attlerud
Artist: Elysion

Mikael Andefjärd, Andreas Nordqvist och Danne Attlerud beskriver sitt bidrag som en orkestral poplåt sjungen av klassiskt skolade röster. 

Danne Attlerud, bördig från Gotland men numer stockholmare, är lärare, låtskrivare, textförfattare, sångare och musiker. Tidigaste musikminnet är ”Tryggare kan ingen vara”, med mamma på sängkanten. Dannes musikaliska förebild är Sting och tidernas svenska schlager anser han är ”Sommar’n som aldrig säger nej” för, som han uttrycker det:  ”Lars Forsells omvälvande poesi i schlager-sammanhang”. Danne har haft med låtar i Melodifestivalen fem gånger tidigare.

Mikael Anderfjärd har sysslat med musik sedan han var tio år gammal och arbetar nu som låtskrivare, producent, musiker och projektledare. Han har bland annat komponerat musik till Expedition: Robinson och arbetat med allt från Povel Ramel till Radiosymfonikerna – som musiker. Puccini och Alison Krauss är musikaliska förebilder för Mikael och han anser at det är ett krav att en låt ska beröra människor. Mikael har försökt att komma med i Melodifestivalen ett par gånger tidigare, men inte lyckats förrän nu. 

Andreas Nordqvists tidigaste musikminnen är hans pappa som sjöng ”Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt” med stor inlevelse och knackigt kompande av sig själv på piano. Musik har Andreas hållit på med sedan han var i 16-årsåldern och han arbetar nu som musiker, låtskrivare och producent. Målet är att behålla glädjen och känslan i musiken för framtiden, liksom att få slutföra ett mycket långsiktigt musikprojekt som han har tillsammans med sin bror, Magnus. Det är första gången som Andreas är med i Melodifestivalen, men han har skickat in bidrag flera gånger tidigare. När det gällde musiken till Expedition: Robinson samarbetade Andreas med Mikael redan då. Andreas har också jobbat med musik till teatrar

Duoprojektet Elysion består av Hannah Holgersson och Anders Mårtensson. Hannah kommer från Höör i Skåne, men bor nu i Stockholm och arbetar som sångerska och artist. Hon har sjungit sedan barnsben och tidigaste musikminnet är när mamma dansade med sin dotter på armen och sjöng ”Dansa min docka ...”. Hannah spelade cello i orkestrar och ensembler, sjöng i kör, var med på konsertturnéer i Europa, medverkade i musikal och barnoperor med mera. Efter sin examen från Musikhögskolan i Stockholm är hon i dag anlitad som sångerska i ett brett spektra av sammanhang. Parallellt med roller i både opera och musikal arbetar hon ofta som solist med olika orkestrar och körer, t ex Kungliga Filharmonikerna och Hovkapellet. Med en plattform i den klassiska musiken gör hon gärna utflykter till allt från nyskriven konstmusik till jazz och folkvisa.

Anders är också skåning – ursprungligen från Kristianstad – och bor nu i Helsingborg. Han är frilanssångare och sångpedagog och har sjungit sedan han kunde prata. Hans tidigaste musik-minne är när han, hemma på gårdsplanen i Kristianstad sjöng: ”Varför försaka en enda liten stilla kyss ...” samtidigt som han gungade. Jussi Björling, Birgit Nilsson, Aretha Franklin och Luther Vandross – ”röster med smärta, vemod, innerlighet och passion” – är Anders musikaliska förebilder. Han har en examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har sjungit i alla möjliga och omöjliga sammanhang, bland annat mycket ur den klassiska sångskatten, främst romanskonserter med Schubert, Schumann, Strauss och Stenhammar. Han har också framfört kyrkomusik med medlemmar ur Helsingborgs symfoniorkester, men Anders har också sjungit pop och soul bland annat med gruppen MaJoy och har gjort körjobb med bland andra Carola, Lena Philipson, Orup och Cyndee Peters.

Tidigare festivaler:
Dan Attlerud

Läs också om

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".