Kayo

Innan natten är över

Text och musik: Thomas G:son, Henrik Sethsson
Artist: Kayo

Den 37-årige Skövdebon Thomas G:son är låtskrivare, musikförläggare och en musikalisk kameleont. Hårdrock, dansband eller schlager går lika bra för hans del. När han stämplar ut från Melodifestivalen 2006 har han deltagit i festivalen 18 gånger. Därmed placerar han sig som trea på listan över de flesta upphovsmännen. Thomas musikaliska förebild är Benny Andersson och hans favoritschlager är ”Bang, en boomerang”.

Henrik Sethsson beskriver bidraget som upptempo och 1980-talsschlager/disco. Henrik bor i Mariestad och har jobbat med musik i tio år, men han är också delägare i en klädbutik tillsammans med sambon. Hans tidigaste musikminne är ”ABBA – The Movie”, där han sjöng med i alla låtarna inne på biografen! Benny Andersson är Henriks musikaliska förebild. 2001 hade Henrik Sethsson med ”Lyssna till ditt hjärta” (Friends), som vann Melodifestivalen.

Kayo, eller som det står i passet – Kayode Shekoni – är en tjej född i och formad av den gyllene discoeran. Hon kallar sin karriär för en berg-och-dalbana av glitter och strass. Hon har varit programledare i tv, reseledare, sångerska, modell, skådespelare, speaker och underhållare. Vidare är hon utbildad discjockey och dito dansare och så har hon en Melodifestivalkarriär kryddad av såväl en ESC-biljett som en medial nakenchock.

Kayos första dansgrupp bildades 1979 och uppträdde bland annat på Stockholms första ”riktiga” diskotek – Bobbadilla. Sommaren 1981 blev hon en av medlemmarna i popgruppen Freestyle, ansvarig för bland annat megahiten ”Vill Ha Dig”, som sålde guld. Sedan rullade det bara på. Take Five, Sweethearts, Supereffect, Touch, Surf Turf, Afro-Dite, är bara några av alla de artistgrupper som Kayo sjungit, dansat och showat med genom åren. Kayo var även frontstjärna i Frank Farians (Boney M med mera) baby ”La Bouche”, som blev en stor hit i Europa och USA. Till den långa meritlistan kan även läggas en av huvudrollerna i filmen Pillertrillaren 1994, programledaruppdrag i Fångarna på Fortet och fyra soloalbum bland annat skrivet och producerat av Orup.

2000 bildade Kayo tillsammans med vännerna Blossom Tainton och Gladys del Pilar en egen grupp. 2002 tävlade de, under namnet Afro-Dite, i Melodifestivalen med låten ”Never Let It Go”, vann finalen i Globen och fick åka till Eurovision Song Contest i Tallinn där de slutade på åttonde plats.

Tidigare festivaler:
Kayo

Thomas G:son
Henrik Sethsson

Läs också om

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".