Jessica Andersson

Kalla nätter

Text och musik: Niklas Edberger, Johan Fransson, Tobias Lundgren, Tim Larsson
Artist: Jessica Andersson

Örebrokvartetten Edberger, Fransson, Larsson och Lundgren har fått med 11 bidrag genom åren i Melodifestivalen. Det innebär en åttonde plats på listan över de mesta upphovsmännen i Melodifestivalens historia. Den största framgången var vinsten 2005 med ”Las Vegas” som sjöngs av Martin Stenmarck.

Niklas Edberger, 33, har jobbat med musik på heltid i fyra år. Till meritlistan kan tillskrivas ett förflutet i hårdrocksbandet Lorien, tillsammans med Martin Stenmarck 1988-1991. Niklas har producerat bland andra Magnus Carlsson och Friends, och hans egna musikaliska förebilder är Peter Gabriel och Mothers Finest.

Johan Fransson, 31 år, har förutom sina upphovsmannameriter i festivalen även deltagit som sångare i Melodifestivalen i bandet Date två gånger: 2001 med låten ”Om du förlåter mig” och 2002 med ”Det innersta rummet”. Till vardags jobbar Johan som låtskrivare och producent och hans Melodifestivalfavorit är ”Johnny The Rocker” med Magnus Uggla – ”för att den stack ut lite på sin tid.”

Tim Larsson är 33 år och har skrivit musik sedan 1982. Det första giget var på ungdomsgården i Vivalla 1984. I Melodifestivalen håller han Björn Skifs som den bästa artisten genom tiderna – ”han är den svenske showkungen a la Robbie Williams i England”.

Tobias Lundgren, 29, skrev sin första låt som 22-åring, jobbar nu på heltid som låtskrivare och producent och letar efter fler intressen vid sidan av musiken. Tobias, som ingått i kören bakom bland andra Christer Sjögren och Carola, tycker att ”Michelangelo” är bästa Melodifestivallåten och att Carola är bästa artisten i genren.

Jessica Andersson, 30 år, från Trollhättan, stod på Melodifestivalens scen första gången 2003 tillsammans med Magnus Bäcklund som gruppen Fame. De sjöng ”Give Me Your Love” och gick vinnande ur den svenska finalen i Stockholm. Året därpå var hon och Magnus tillbaka på Melodifestivalscenen, denna gång med ”Vindarna vänder oss” som slutade på sjätte plats i finalen. Jessica har jobbat som undersköterska och modell, sjungit reklamjinglar för radio, varit sjungande servitris och satt upp ”Svensk Schlager” hemma i Trollhättan.

Tidigare festivaler:
Jessica Andersson

Johan Fransson
Niklas Edberger, Tobias Lundgren, Tim Larsson

Läs också om

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".