Gregor

Mi Amor

Text och musik: Magnus Rongedal, Henrik Rongedal, Lotta Ahlin, Tommy Lydell
Artist: Gregor

Lotta Ahlin och Tommy Lydell har mycket ihop – förutom att de är gifta. De har en dotter, en hund, ett gediget musikintresse och fyra bidrag från tidigare festivaler gemensamt.  

Lotta Ahlin arbetar heltid med musik, främst som låtskrivare. Hon har låtar/texter med på mer än 100 utgivna skivor, singlar och samlingar, och har skrivit musik så länge hon kan minnas. Det första nedtecknade på noter är från tioårsåldern och heter ”Ballad Rosa”. Ett av de tidigaste musikminnena är Trio me’ Bumbas Svensktoppshit ”Man ska leva för varandra” från 1969. Lotta har körat i diverse tv-sammanhang bakom artister som Lill Lindfors, Tomas Di Leva, Owe Törnqvist, Marianne Flynner och Susanne Alvengren. Melodifestivalen tycker hon att ”det är kul att någonting får vara stort och pampigt!”

Tommy Lydell jobbar som låtskrivare och driver ett nystartat förlag/produktionsbolag. Han har skrivit musik i 15 år och hans tidigaste musikminne är när hans barndoms lilla by fick tillgång till en musiklärare så att han kunde börja ta pianolektioner. Tommy är musiker från början och har turnerat med bland andra Louise Hoffsten, Lisa Nilsson och Tommy Nilsson. Under senare år har dock producentuppdragen blivit fler och fler, och han ägnar sig dessutom åt att skriva låtar till olika artister i Sverige och utlandet. Tommy anser att Carola och Tommy Körberg är de bästa schlagerartisterna.

Tvillingbröderna Magnus och Henrik Rongedal är välkända för många yngre lyssnare som körsångare i Electric Banana Band, men sedan duon lämnade Molkom i Värmland i mitten på 1980-talet har de körat bakom de flesta. ”Vi har jobbat med allt från hårdrock till afrikansk World Music via svensk visa”. De beskriver sig själva som låtskrivare, soffvinkare, musiker och bröder med helbena och förutom musiken ägnar de sig gärna åt fiske - ”Gösen är ju viktig”. Musikaliska förebilder är Ruth Lundin och Sparks och det är första gången som bröderna är med i Melodifestivalen. Deras favoritschlager genom tiderna är alla bidrag mellan 1965 och 1971: ”Ingvar Wixell och Family Four sjunger alla låtarna”. Det går också att lyssna på Magnus och Henrik när bandet Off Duty spelar.

Gregor är född i Polen men uppvuxen i Stockholm och delar nu sin tid mellan Stockholm och Köpenhamn. Han har sysslat med musik på olika plan sedan han var sju år, men har jobbat som artist i tio år. Mellan 1997 och 2004 jobbade Gregor mycket i Danmark och då var det mest musikaler. Allt ifrån ensembleroller till huvudroller i bland andra Crazy for You, West Side Story, Fame, Pirates from Penzance, Miss Saigon och the Wiz. Dessutom har han arbetat med diverse krogshower, musikvideoinspelningar, reklamfilmer och nattklubbsshower med bland andra Rickard Engfors Schlagercirkus. Tv-jobb har det blivit i bl a ”Scenen är din” och ”Sikta mot stjärnorna” och en mindre filmroll i den dansk-svenska filmen ”Arvet”. Gregor har varit med som körmedlem och dansare i Melodifestivalen två gånger tidigare 2004 och 2005. Självklart hoppas han att Melodifestivalen ska öppna ”en annars ganska tung port till en bredare plattform i underhållningsbranschen”.

Tidigare festivaler:
Lotta Ahlin

Tommy Lydell

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".