Niclas Wahlgren

En droppe regn

Text: Ingela ”Pling” Forsman
Musik: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström
Artist: Niclas Wahlgren

Ingela ”Pling” Forsman har överlägset störst erfarenhet i Melodifestivalsammanhang – alla kategorier. Hon har satt sitt signum på inte mindre än 29 bidrag i sammanlagt 19 festivaler och är därmed den upphovsman som deltagit flest gånger. Tre gånger har det burit ända fram till Eurovision Song Contest: ”Bra vibrationer” (1985), ”Se på mig” (1995) och ”Kärleken är” (1998). I år har Pling fått med ”Etymon”, ”En droppe regn” och ”Jag ljuger så bra”. ”Pling” har förutom mängder av schlagertexter, skrivit texten till psalm nr 862; Blomningstid och dessutom två barnböcker. Hennes tidigaste musikminne är när hon som fyraåring sjöng ”Sätt dig på bocken, håll mig i rocken” i Barnens brevlåda i radion. Och så tycker hon att ”Gente di mare” är tidernas bästa Eurovision-låt.

Bobby Ljunggren har med fyra bidrag i årets Melodifestival: . ”En droppe regn”, ”Etymon”, ”Invincible” och ”This Woman”. Han ligger tvåa över listan över mesta upphovsmän med sina 23 bidrag under åren. Två gånger har det burit hela vägen till Eurovision Song Contest för hans del: 1995 kom Jan Johansen trea i Dublin med ”Se på mig” och året därpå tävlade Jill Johnson med ”Kärleken är”, som slutade på tionde plats. 2005 hade Bobby med ett bidrag i den lettiska melodifestivalen, ett bidrag som slutade på sista plats. Bobby, som har skrivit musik sedan han var 13 år, kommer ihåg en klassisk konsert i Aten som sitt tidigaste musikminne - tre år gammal. I dag ägnar han gärna tid – när det nu blir någon över vid sidan av musiken – åt film, böcker och tv-spel. ”Waterloo” räknar han som sin schlagerfavorit genom tiderna.

Skellefteå är Henrik Wikströms födelsestad, men sedan 18 år tillbaka bor han i Stockholm med sambo och hunden Zimba. Musikproducent till yrket har han jobbat med musik i över tio år. Ett tidigt – och illa omtyckt – musikminne är en blockflöjtskonsert med 100 pipande ungar. ”Att vi inte fick tinitus är ett under”. Melodifestivalen har lockat Henrik länge.

Niclas Wahlgren är född 1965 i Stockholm och fick sitt genombrott 1983 med filmen ”G”. Efter filmen släppte han tre skivor och turnerade runt om i folkparkerna. Med hits som ”Svart på vitt” och ”Het lång sommarnatt” blev han snabbt en av landets största tonårsstjärnor.

Under 1990-talet tog Niclas en paus från musiken och provade i stället sina vingar som skådespelare. 1999 fick Niclas en idé om att göra popmusik med texter för barn. Det resulterade i tre guldskivor och Nicke & Nilla (tillsammans med systern Pernilla Wahlgren). Niclas skrev text, musik och manus och blev även Grammisnominerad för årets barnskiva 2002.

2003 återupptog Niclas den karriär han tagit paus ifrån och spelade in ett nytt, svenskt popalbum. Niclas är också flitigt anlitad för att lägga röst till tecknade filmer.

Tidigare festivaler:
Ingela ”Pling” Forsman

Bobby Ljunggren
Henrik Wikström

Läs också om:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".