Electric Banana Band

Kameleont

Text: Lars Åberg
Musik: Jan Schaffer
Artist: Electric Banana Band

Urstockholmaren, låtskrivaren och Zebran Janne Schaffer har skrivit musik sedan 1962. Rune Gustavsson, Jeff Beck och Jimi Hendrix är hans musikaliska förebilder och naturen, speciellt djuren, har inspirerat honom och Lars Åberg till deras bidrag ”Kameleont”. För Jan är det absolut inte Melodifestivaldebut i år. Han var med redan 1973 och spelade bakom ABBA i ”Ring, ring”, året därpå i ”Waterloo” och senare bakom Ted Gärdestad i ”Satellit”. Men som kompositör har han aldrig tidigare deltagit. Förutom musik gillar Jan friidrott, fotboll, konst och film och han hoppas att Melodifestivalen 2006 ska ge honom ”en skjuts uti djungeln”. Janne är också aktuell med en egen ny skiva ”Med betoning på ljus” och ett antal julkonserter i Stockholm, Malmö och Göteborg med Björn J:son Lindh

Lasse Åberg, född i Hofors, är grafiker, reklamman, musiker, filmare och allkonstnär med eget museum utanför Stockholm. Under 1980-talet blev han Sveriges mest populäre filmpersonlighet med ”Repmånad” och ”Sällskapsresan”. Till och med Ingmar Bergman föll för Åbergs Tati-inspirerade figurer och gav honom 1981 sitt eget mycket prestigefyllda filmpris. Musikaliska förebilder är Noel Coward, Tom Lehrer, Tage Danielsson och Povel Ramel och ett första musikminne är när pappa hade köpt 78-varvaren ”Cool Water” med Nellie Lutcher. Lasse tycker att det skrivs för mycket sånger om kärlek och för lite sånger om djur.  ”Kameleont” skrev han en solig dag hemma i trädgården. Som konstnär har han haft utställningar i bland annat Oslo, Köpenhamn, Chicago, New York och Tokyo. Han är därtill poet, entertainer och banjospelare. Och ”den enda Guldbaggevinnaren som varit klippdocka i Husmodern, statist i Monty Python, stått i samma hiss som Jack Nicholson och bestigit Kebnekajses sydtopp”.

Allt inleddes 1976 när Lasse Åberg fick i uppdrag av Sveriges Television att göra en serie barnprogram tänkta för tidiga julmorgnar. Följden blev Trazan och Banarne, med Åberg och Klasse Möllberg. När den otroligt populära serien skulle sändas i repris några år senare visade det sig att banden avmagnetiserats och då bestämde sig Åberg och Möllberg att göra en ny serie. Det var till denna andra serie som studiobandet Electric Banana Band bildades. Gruppens framgång har varit stor. Deras tre första album blev guldplattor och en mängd hittar släpptes, bland andra  ”Banankontakt” och ”Zwampen”. Bandet fick 1998 en Grammis och sålde dubbelplatina samma år. Medverkande i Electric Banana Band under Melodifestivalen 2006 – eftersom festivalen har speciella regler med antal personer på scen under tävling: sex –  är Lasse Åberg (sång), Klasse Möllberg (sång), Jan Schaffer (gitarr), Tobias Ågren (sång) och tvillingbröderna Magnus och Henrik Rongedal (kör).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".