Vy över Bratislava. Foto: Chetbox, CC (by)
1 av 2
Bratislava by night. Foto: Chetbox, CC (by)
Nymåne och gatlyktor. Foto: Sigfrid Lundberg, CC (by, sa)
2 av 2
Foto: Sigfrid Lundberg, CC (by, sa)

Detta är Notturno

Notturno är ett program som sänds under sex timmar varje natt, helgnätter såväl som "vanliga" nätter. Här hör du god klassisk musik: alla tiders alla genrer, från Palestrinamässor till nyskrivna violinsonater.

Notturno sänder bara hela musikstycken. Det finns till och med plats för väldiga Brucknersymfonier, och ibland kompletta operor. Från och med 2 februari 2015 är musiken inte längre presenterad. I stället hänvisas du till spellistorna på EBU:s hemsida för information om vad som spelats eller kommer att spelas i Notturno. En länk till spellistan finner du högst upp på sidan.

Hela Europa lyssnar

I Notturno får vi höra inspelningar som inte finns någon annanstans, varken på skiva eller cd. Hur är detta möjligt? Notturno ingår i det europeiska radiosamarbetet "Euroclassic Notturno" som produceras av BBC i London. Våra engelska kollegor samlar och sätter samman Notturnonätterna av musik från alla Europas radiostationer. Sveriges Radio bidrar med våra bästa inspelningar.

Det är även BBC som sköter spellistorna till Notturno därav de engelska namnet på musikverken. Man vänjer sig vid detta – och det internationella anslaget i Notturno kan vara lite roligt att tänka på. En nattjobbande lyssnare nere i Bratislava eller en nattuggla i Barcelona hör samma sopran samtidigt som vi!

Vår signatur

Notturnos signatur är: Sjunde satsen; Madrigalnocturne ur Darius Milhauds Blåssvit La cheminée du roi René.

Kontakta oss på p2natt@sverigesradio.se

 

Sänds alla nätter 24.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista