Christer Engqvist. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Christer Engqvist

Jag växte upp i villaidyll söder om Uppsala, spelade fotboll i Danmark och trotsade den ständiga motvinden på cykel in till stan.

I fem år bodde jag på västkusten, gick på folkhögskola och fick första riktiga jobbet på SR Väst i Uddevalla. Innan dess skrev jag krönikor i UNT:s fredagsbilaga och hoppade in lite då och då som kriminalreporter på Eskilstuna-Kuriren. Jag gjorde ett helhjärtat försök att rota mig i Göteborg, men kom ändå hem igen till slut.

Jag började på P4 Uppland årsskiftet 2002-2003 och sände aktualitetsprogram på eftermiddagarna. Under några år har jag mest jobbat med rikssända program. Först Telespånarna, följt av P4 Extra.

Många journalister talar ofta och gärna om hur de drivs av kallet att avslöja och granska, förmedla och förklara. Jag älskar mitt jobb för att det är bland det roligaste jag vet. Det allra mesta som har med jobbet att göra är skoj. Att intervjua, göra reportage, träffa alla möjliga slags människor och prata om alla möjliga slags ämnen. Jag trivs bäst när det blandas hejvilt och har användning för alla små fakta som samlats i huvudet, ofta detaljer som de flesta andra har glömt för länge sedan. Och så den fantastiska, spännande känslan av att vara i direktsändning, det toppar det mesta.

På den tid som inte ägnas åt jobb eller familj repar jag och mitt band The Majors i en polares källare, som även funkar som hemmastudio. Jag sjunger, spelar bas och skriver låtar. Carole King och Lloyd Cole är mina husgudar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".