Trädklättring, Parkinsonforskning och jämställdhet i stadsplaneringen.

Umeå kommun satsar på jämställdhetsfrågor och medborgarinflytande vid stadsplanering. Det handlar till exempel om att planera stadsmiljöer så att de blir trygga att vistas i på kvällar och om att vi medborgare ska få ökad insyn och inflytande på ett tidigt stadium av planeringen.

Imorgon är det Världsparkinsondagen. Parkinsons sjukdom kan ge många olika symptom men är i första hand en rörelsesjukdom. Kroppens rörelser blir långsamma och svåra att klara av, trots att muskelkraften kan vara normal. Det kan vara svårt att sätta igång en rörelse, t ex att ta det första steget när man ska börja gå.

Vi får besök i studion av Stefan Nilsson är neurokirurg och drabbades själv av sjukdomen för några år sedan. Imorgon är han med och anordnar en temadag med föreläsningar om rehabilitering av drabbade av Parkinsons sjukdom. Dessutom kommer Parkinsonförbundet att lämna över utmärkelsen Årets landsting till Västerbotten, till följd av Norrlands universitetssjukhus satsning på Parkinsonkirurgi och forskning om sjukdomen.

Dessutom pratar vi med Vägverkets Anneli Markström om Västerbottens trafik, det blir livemusik från Umeå folkmusikfestival med KRAJA.

Och i Naturligt efter 17 pulsar Örjan Holmberg i snön i inlandets skogar. Dessutom tittar han upp mot trädkronorna och funderar på hur han ska ta sig upp. Fältbiologerna arrangerar trädklättringskurser och det kanske är något vår modiga fältreporter!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".