Godis och Inger Öhlund.

Lördagsgodis, läsk och socker

De senaste veckorna har det rapporterats om att det är ungefär lika mycket socker i frukostflingor till barn som i godis - och att vara för fet är lika farligt för hälsan som att röka. Svenska barn får upp till en fjärdedel av all energi de äter från socker.

Kundvagnen och kvittot reder ut hur man gör som förälder för att ens barn ska äta mindre sött - och vara nöjda med det. Hör dietisten Inger Öhlund i Umeå i Kundvagnen och kvittot den 9 och 10 mars. 

Dagens gäst i Kundvagnen och kvittot Inger Öhlund är dietist på barn- och undomskliniken på sjukhuset i Umeå och doktorerade i fjol vid Kostvetenskap på Umeå universitet om olika fetter som barn får i sig.

Fetter från till exempel fisk och oljor är bättre än de från mjölk och ost. Matvanor som man får som liten är lätta att fortsätta med senare i livet och äter man onyttigt länge ökar risken för sjukdomar.

En bra frukost, om man vill ändra sig från för mycket socker, kan man som förälder fixa så här, säger Inger Öhlund:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".