Håkan Larsson, ordförande i länets Läkemedelskommitté

Smärtstillande för miljoner

Jämfört med början på 2000-talet köper vi västerbottningar nu smärtstillande på Apoteket för d u b b e l t så mycket pengar. I fjol handlade vi Alvedon, Ipren, Ibumetin, Voltaren etc för mer än 25 miljoner kronor - bara här i länet alltså.
Det visar siffror som Apoteket AB tagit fram till Kundvagnen och kvittot. 

Samtidigt har läkemedelsföretagen de senaste åren satsat en halv miljard kronor på svensk tv-reklam för receptfria smärtstillande mediciner. Och det är därför vi köper mer… säger Västerbottens Läkemedelskommittés ordförande, distriktsläkare Håkan Larsson, i Kundvagnen och kvittot 23 och 24 mars.


Västerbottningarna köper receptfria smärtstillande för dubbelt så mycket pengar nu som för sju-åtta år sen. Ipren har ökat allra mest, men fortfarande är Alvedon det som säljer mest här i länet. Läkemedelskommitténs ordförande, läkaren Håkan Larsson, tycker att man ska tänka efter två gånger… om man verkligen behöver ta en tablett… Och det gjorde Kundvagnen och kvittots producent Pia Sjögren faktiskt…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".