Hör Joel Huldtin snart hundägare

Tips när du köper hund


P4 Västerbottens konsumentserie handlar idag den 6 april om att köpa hund. Det verkar vara en vårföreteelse, att planera för och hämta en ny familjemedlem, valpen! Även då gäller Konsumentköplagen.

Nu på söndag hämtar Joel Hultdin i Umeå sin hund, en irländsk varghund, världens största hundras.

Den som skaffar hund bör ha tid att motionera den, minst en timme om dagen - och dessutom att träna den, så att den får använda huvudet också, det tycker Ewa Vrang, Umeå brukshundklubb, och hennes Curry har tränat. 

Konsumentlagen gäller alltså också när man köper hund, om man köper från en uppfödare, alltså någon som är näringsidkare i lagens mening.
Det betyder att man har rätt att häva köpet, alltså lämna tillbaka hunden och få pengarna tillbaka – om det är något dolt fel på hunden som man inte ser eller vet om när man köper den, till exempel att den är blind, döv eller har höftledsfel. Reklamationstiden är då, precis som alltid annars, tre år.
En hundköpare har också rätt att avbeställa, alltså kliva av hundköpet, ända fram till att hunden hämtas/levereras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".