Vad ska man välja om man vill köpa miljöbil? Kundvagnen och kvittot kollar vad som blir mest ekonomiskt.

Miljöklassad dieselbil blir billigast

Mer än var tredje nyregistrerad bil i Sverige är miljöklassad. Numera är de inte dyrare än vanliga, "gammeldags" bilar. Köper du miljöklassad bil får du lika mycket bil för pengarna, som om du köper en annan bil. Men vad ska man välja om man funderar på att byta bil och vill göra en bra affär och samtidigt rena sitt miljösamvete?
Ska man satsa på en etanolbil, eller en diesel som drar mindre än en halvliter per mil? Eller kanske en biogasbil? Kundvagnen och kvittot hoppar in i Christer Nordströms bil och åker till en av Umeås bilaffärer för att kolla in miljöbilar.

Kundvagnen och kvittot handlar om att köpa miljöbil. Christer Nordström, bilägare i Umeå är på gång att byta och har bestämt att det blir en miljöbil av något slag. Frågan är hur han och alla vi andra kan tänka om vi vill göra en insats för miljön och samtidigt en bra affär.

Vi ringde upp lobbyorganisationen Gröna bilisters VD Cecilia Carlqvist för att höra vilka råd hon vill ge till de västerbottningar som är i färd med att byta bil.
Reporter Torbjörn Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista