Francesco Gentili, instutitionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i Umeå som jobbar med att använda alger för rening av utsläppen vid dovamyra värmeverk i Umeå. Foto: Gerhard Stenlund/SR.
torsdag 7 oktober

Alger renar miljövänligt

Alger kan bli naturens bidrag till rening av utsläpp i framtiden. I ett projekt som pågår just nu på värmeverket i Dovamyra provar man den nya tekniken. Tanken är att man ska sänka koldioxidutsläppen och samtidigt framställa biodrivmedel. Vi träfffar Francesco Gentili som jobbar vid instutitionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i Umeå.

Vi följer också med under en hjärtoperation!

Vem får Nobelpriset i litteratur? Klockan 13 får vi svaret - litteraturälskaren och bibliotekarien Annika Edlund i Umeå kommenterar pristagaren i Västerbotten Direkt.

Efter klockan 16 ska det handla om Världens barn insamlingen som pågår just nu. Varje år samlas pengar in till utvalda biståndsprojekt runt om i världen. Pengar som förändrar livet för tusentals barn. Följ med oss till den så kallade Vi-skogen i Rwanda som har utvecklats till en helhetssyn på miljö och resurser. Det kallas nu för agroforestry och leds av Kooperation utan Gränser. Barn lär sig odla grönsaker och andra grödor och det har lett till en snabb och stor förbättring av levnadsvillkoren på den afrikanska landsbygden.

Lyssna från klockan 15.03

Programledare: Rolf Sundström

p4vasterbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".