Hur källsorterar du? Foto: SVT Arkiv

Att kompostera eller inte kompostera

Sopspecial i P4 Västerbotten: det handlar den här veckan om de sopor vi producerar. Idag ska det fortsatt handla om vårt komposterbara matavfall som allt fler sorterar i bruna påsar stående under diskbänken. Igår hörde vi om att länet inte kommer att kunna leva upp till de nationella målen om att återvinna minst 35 procent av matavfallet.

Hur har det då varit i kommunerna som har börjat med att sortera matavfall i bruna kärl? Vi träffar Moa Rudsten, projektledare på Umeva i Umeå och Agnetha Lantto Forsgren, sektionschef på Avfall i Skellefteå. Dessutom hör vi hur tankarna går i Lycksele där man idag inte källsorterar matavfallet.

Det är oro bland folk i Tärnafjällen om den gruva som planeras i Rönnbäck söder om Tärnaby. Men det finns också de som ser utvecklingsmöjligheter för bygden i projektet.

I  idag efter klockan 17.00: Naturen är mycket mer varierad och artrik än man kan tro. Nya arter av djur och växter upptäcks i snabb takt.

Programledare: Rolf Sundström

p4vasterbotten@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".