Kaarina Honkanen. Foto: Pia Diaz Bergner/SR.

Lucka 2

Joulukirkkoon med musikklasserna i Lahtis

Den här julvisan heter Klockan slog redan fem... Visan är ungefär 130 år gammal. Den berättar om två barn, Juhani och Liisi. På juldagens morgon väcker mamma eller pappa dem. Klockan är fem, skynda er att tvätta och klä på er, nu är det bråttom, annars hinner vi inte i tid till julottan! I släden väntar den varma björnfällen. I släden vaknar först barnen, de tittar på stjärnor och månen. Bjällrorna klingar när hästen lunkar genom skogen. De kör förbi en liten stuga, där lyser två ljus i varje fönster.

De kör om granntanten Miina, som också är på väg till julottan. Hennes barn Taavetti och Tiina får kliva på medarna för att komma i tid till kyrkan. Barnen njuter av resan - den fick vara hur lång som helst. Texten är skriven av Immi Hellén, en lärare, som har skrivit massor av barnvisor. Kompositör är R. Raala, en månsidig konstnär och människa. Han var skådespelare, kompositör, förlagsredaktör, kontorschef och fruktodlare i Sydafrika etc.

Visan berättar om hur julen var förr, men den är populär fortfarande. Melodin är enkel. Här är det musikklasserna i Lahtis, som framför visan, inspelad 2008.

God jul önskar Kaarina Honkanen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".