1 av 3
Marian Noorderwerf funderar på flytt till Sverige. Foto: Annelie Lanner
2 av 3
Vinterbilister i Umeå. Foto: Tommy Engman/SR.
3 av 3
- En av de saker som lockar för många är den svenska naturen, säger Mireilla van der Linde, som funderar på att flytta till Sverige med sin sambo Fred Marree. Foto: Annelie Lanner
måndag 14 februari

Marian Noorderwerf planerar flytt till Sverige

Enligt uppgifter på eftermiddagen saknas en person efter den kraftiga branden på Köpmannagatan i Bjurholm och kyrkan håller öppet med anledning av detta. Vi får en direktrapport av vår reporter Shaho Aulla.

Varje år flyttar ungefär 110 000 personer från Nederländerna, och siffran och intresset ökar. Det här försöker svenska kommuner och regioner dra nytta av. Västerbotten och Lappland representerades i helgen på den stora emigrantmässan i Utrecht i Nederländerna av Åsele. En av dem som gick runt bland montrarna var Marian Noorderwerf som planerar en flytt till Sverige. Hör henne och andra framtida emigranter i Västerbotten Direkt.

Dessutom ska vi besöka Åseles hembygdsområde som är ett av länets främsta hembygdsmuséer. Två pensionärspar i Åsele har ägnat flera år åt att skapa ordning i hembygdsmuseet och resultatet är en mängd utställningar. Vi träffar Eskil Dagman har forskat i Åseles historia och han är en av eldsjälarna som nu gjort den mer tillgänglig för besökare.

I Ring P4 handlar det idag om kylan. Ring in och berätta om hur du tänker kring om bilen plötsligt skulle stanna. Har du med dig filtar och värmeljus? RING 090 171717 eller berätta nedan.

Efter klockan 17 ar det dags för  där det handlar om kärleksgåvorna som kommer till användning. Clara lägger en kvart på att stryka lakan istället för att köpa en present. Sen fixar hon finfina glas att skåla i med en krage av rött och sött.

Programledare: Pia Diaz Bergner

p4vasterbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".