onsdag 23 mars

Tre av tio unga killar vill förändra mansbilden

14 min

Sveriges första nationella jämställdhetsprojekt för unga, som sätter killar och manlighet i fokus är i startgroparna. Projektet kallas för Machofabriken och bland annat har man genomfört en enkätundersökning om ungas attityder till manlighet och jämställdhet.

Drygt tusen unga tillfrågades i nio svenska orter och undersökningen visar att tre av fyra killar tycker att jämställdhet är viktigt, men samtidigt är det bara tre av fyra killar som vill förändra mansbilden. Projektkoordinatorn Lisa Malmberg medverkar i Västerbotten Direkt.

I Storuman flödar kreativiteten på Luspengymnasiet. Ikväll presenterar avgångseleverna på skolan sina projektarbeten på en mässa med montrar och försäljning. Man väntar sig fullt med folk och det är 35 olika projekt med.

Skolan har länge jobbat med ung företagsamhet och företagarföreningen belönar också de bästa idéerna. Örjan Holmberg träffade några av ungdomarna idag, bland andra Katrin Johansson har gjort en dokumentärfilm "Ett liv med MS" som handlar om den svåra muskelsjukdomen.

I radiokojan idag ska det handla om att åka skoter och gå på café, samtidigt.

Programledare: Gerhard Stenlund

p4vasterbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista