onsdag 4 maj

Tufft för psykiatrin i sommar

Psykiatrin i länet står inför en tuff sommar. I Skellefteå bland annat stängs en avdelning med 16 akutplatser. Det här påverkar även patienter i Lycksele det ingår i upptagningsområdet. Carl-Gustaf Olofsson, är verksamhetschef för psykiatrin i Skellefteå.

– Riskerna med att stänga ner en av psykiatriavdelning i Skellefteå i sommar är alldeles för stora, menar Hans Erixon, ordförande i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH) Skellefteå. Och förutom att psykiatrin riskerar patienternas hälsa kan det även bli en dyr historia, säger Hans Erixon.

Nyutexaminerade läkare får vikariera allt längre tid inom vården, i väntan på att göra klart hela utbildningen med AT-tjänstegöring, en vikarietid då dessutom dom flesta saknar handledning och tvingas ta större ansvar än dom borde. Detta enligt Sveriges Yngre Läkares Förbund. i västerbotten Direkt träffar vi Helena som vikarierar på en vårdcentral i Skåne.

Dessutom följer vi med Frivilliga resursgruppen i Skellefteå när de kör ut vattendunkar till förskolor i kommunen.

Programledare: Emelie Svedjer

p4vasterbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".