Signalsystemet som ställt till bekymmer för Botniabanan ska bli standard inom EU. Foto: Åsa Sundman/SR.
onsdag 11 maj

Botniabanan en försökskanin för det nya signalsystemet

Allt fler åker med Botniabanan mellan Umeå och Örnsköldsvik. Mellan januari och april ökade antalet resenärer med 52 procent, från drygt 9.000 till nära 14.000 passagerare. Samtidigt står det nu alltmer klart att Botniabanan har blivit en försökskanin för ett helt nytt signalsystem som EU bestämt att alla nya järnvägar måste ha.

En otacksam roll som skapat negativa rubriker och idag är Trafikverket självkritiska. Men resenärerna, vars tålamod prövats i vinter känner inte igen sig i de negativa rubrikerna. Vi träffar bland andra resenärerna Hans-Åke Mårtensson och Ulla Karlsson Granér som åker Botniabanan till jobbet varje dag och är nöjda.

Idag är det vernissage för utställningen I kvinnors ögon där kvinnor från Öppen gemenskaps studiecirkel Måbra dagen ställer ut sina foton från sin vardag. De fick var sin engångskamera i handen och nu visas resultatet i en galleria i Umeå.

Dessutom startar årets MADE-festival idag och vår reporter Anders Wikström är där.

Programledare: Emelie Svedjer

p4vasterbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".