torsdag 12 maj

Kioskägare ger upp - väljer att flytta från ett otryggt Umeå

Kioskägarna som rånats fem gånger och som i veckan utsattes för ett nytt rånförsök väljer nu att lämna länet. Det var i början av veckan som en liten kvartersbutik på Ålidhem fick besök av en rånare för sjätte gången. Det var sent på kvällen och mitt i studentområdet. Men den här gången blev det inget rån, bara rånförsök.

Den maskerade man, som kom in i butiken vid midnatt, jagades på flykten med skummet från en brandsläckare av mannen som äger butiken tillsammans med sin fru. Under veckan har Haying Fahlén arbetat med att göra rent efter skummet och till P4 Västerbotten berättar hon hur det är svårt att sova om nätterna. Och nu säger hon att paret vill sälja kiosken för att flytta till Kina istället eftersom de inte känner sig trygga i Umeå. Mikael Lindahl, polisområdeschef för Umeå och södra Lappland gästar studion.

För knappt en månad sen gick finländarna till valurnorna - och ganska snart stod det klart att Eu- och invandringskritiska missnöjespartiet Sannfinländarna gjorde ett oväntat lyckat val. Men trots att man blev tredje största parti, och med 19 procent av rösterna så väljer man idag att inte ingå i regeringen, på grund av frågan om EU-stöd till Portugal. Claus Stolpe, är statsvetare vid Åbo Akademi i Vasa.

Programledare: Alexandra Malmqvist-Olsson