1 av 8
Ghaith Kanani har varit arbetslös i sju månader och tror att namn och utseende har stor betydelse när det gäller att få jobb. Foto: Shaho Aulla/SR.
2 av 8
Jan Jämte statsvetare Umeå Universitet. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio.
3 av 8
Bosse Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen. Foto: Shaho Aulla/SR.
4 av 8
Occupy London har satt upp ny skylt på torget vid Sankt Pauls Catedral i finanskvarteren i London. Foto: Viktor Hariz/ Sveriges Radio.
5 av 8
Folk protesterar mot finanskrisen och mot kapitalism vid finanskvarteren i London. Foto: Viktor Hariz/ Sveriges Radio.
6 av 8
Folk från rörelsen Occupy London tältar vid Sankt Pauls Catedral i finanskvarteren i London. Foto: Viktor Hariz/ Sveriges Radio.
7 av 8
Protester Occupy London lördag 15 oktober 2011. Foto: Viktor Hariz/ Sveriges Radio.
8 av 8
Protester Occupy London. Foto: Viktor Hariz /Sveriges Radio.
Måndag 17 oktober

Allt fler utlandsfödda unga utan jobb

Antalet arbetslösa ungdomar som är utlandsfödda ökar i Västerbotten. Det senaste halvåret har den siffran ökat med ungeför 35 procent.

– När jag skickar min bild så får jag inte svar från nån, säger Gaith Kanani, 20 årig umebo som har varit arbetslös i sju månader.

Bosse Gustavsson, analytiker på arbetsförmedlingen i Umeå, gästar studion och han säger att bristande språkkunskapen är det ett av problemen.

Dessutom om att landstingets majoritet spricker då Vänsterpartiet hoppar av samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Anledningen är att Vänsterpartiet vill inte ställa upp på de andra partiernas sparförslag om inlandssjukvården.

 Jan Jämte, statsvetare vid Umeå Universitet som forskar om sociala rörelser ger sin bild av Occupy-rörelsen som snabbt samlat mycket folk till protester mot det ekonomiska systemet och mot bristande demokrati.

Vi får också en rapport från London från Sveriges Radio Västerbottens medarbetare Viktor Hariz med anledning av helgens protester mot den globala finanskrisen. Vad tycker du om Occupy-rörelsen som också finns i länet? Ring vår telefonsvarare 090 70 39 86. Vad är du missnöjd med?

Programledare: Pia Diaz Bergner

Producent: Åsa Sundman

p4vasterbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista