1 av 5
Bilverkstadsarbete KFUMS motorgård Ersboda. Foto: Tommy Engman/SR.
2 av 5
KFUM-huset i Umeå. Foto: Tommy Engman/SR.
3 av 5
Reservdelsbil på KFUMs motorgård. Foto: Tommy Engman/SR.
4 av 5
Björn Halling, föreningsdirektör i KFUM Umeå. Foto: Tommy Engman/SR.
5 av 5
Gustaf Bratt, medlem i KFUM och i föreningsutskottet. Foto: Tommy Engman/SR.
torsdag 3 november

Stort KFUM vill bli större

I dagens Västerbotten Direkt sätter vi fokus på KFUM Umeå som är den näst största KFUM-föreningen i Sverige, efter KFUM Stockholm med Fryshuset. Ambitionen i Umeå är att öka verksamheten mer än 400 procent fram till 2020. Redan idag är KFUM ett företag som omsätter över 40 miljoner, med 60 anställda och flera hundras ideella ledare och medarbetare.

Vi ska till Motorgården på Ersboda i Umeå som är både ett fritidsprojekt och en introduktionsutbildning för ungdomar som inte hittat rätt efter grundskolan. Dessutom träffar vi Gustaf Bratt som en gång i tiden började i en av KFUMs optimistjollar men idag är 30 år och sitter i föreningsutskottet.

Hör också Björn Halling som började i scouterna när han var 15, blev ensam anställd med lön 1977. Nu är han företagsdirektör för en 40 miljonerkronorsverksamhet med 60 anställda och 1 300 medlemmar som skall bli över 4000 de kommande nio åren.

Programledare: Gerhard Stenlund

Producent: Åsa Sundman

p4vasterbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".