tisdag 7 ferbuari

Debatt: Lägre löner för unga

Folkpartiet i Umeå vill nu att kommunen inför ungdomslöner som innebär lägre lön till ungdomar under 25 år. Sollentuna kommun vill införa det här och igår lämnade även Folkpartiet i Umeå in en interpellation till kommunfullmäktiga om att införa ungdomsavtal.

– Ungdomarna blir mer attraktiva att anställa samtidigt som de får in en fot på arbetsmarknaden säger Britt Marie Lövgren (FP).

– Det här löser ingenting, ungdomar har redan lägre löner, säger Monica Nordlund, fackförbundet Kommunal.

Programledare: Gerhard Stenlund

Producent: Åsa Sundman

Efter klockan 17 idag: Lokal final i "Vi i femman" där Östtegs skola möter Östermalmsskolan! Vinnaren går vidare till regionsemifainal på torsdag den 9 februari och möter då vinnaren i Norrbotten. Priset i den lokala finalen idag är 3 000 kr till klasskassan till segrarlaget och 1500 kr till tvåan.

Programledare: Åza Meijer

Tekniker: Björn Nitzler

Domare: Tjelvar Otterbjörk

Fråga

Ungdomsavtal

De särskilda ungdomsavtalen skulle gälla för personer under 25 år och tanken är att det ska vara en fot in på arbetsmarknaden.

Anställningen skulle innehålla handledning och utbildning och vara högst ett år, men med möjlighet till förlängning.

Lönen ska isåfall vara minst 75 procent av lägstalönerna i riksavtalen (vilket motsvarar 12 000 kronor före skatt eller 9 774 kronor efter skatt inom Umeå kommun).

Folkpartiet vill ta fram avtalet i samarbete med fackförbunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.