Thailändsk bärplockare i Åsele i Västerbotten, 2011. Foto Margareta Klingberg.
bärbranschen

Bärplockares villkor kan försämras

Margareta Klingberg om thailändska bärplockare
3:01 min

Förra årets lyckade år inom bärbranschen kommer förmodligen inte upprepas i år, menar Margareta Klingberg. Ökade antal bärplockare innebär stress och försämrad arbetsmiljö för bärplockarna i länet.

- En förskjutning har skett av rekrytering av thailändska bärplockare, säger konstnären Margareta Klingberg som har följt bärplockare i Västerbotten i över ett decennium.

En thailändsk risbonde planterat sitt ris i mitten på juli. Några dagar senare mognar hjorton, sedan följer blåbär och lingon. Traditionellt har risbönder sökt en extra inkomst mellan sådd och skörd, vilket sker senare på hösten.

- Det passar då som handen i handsken att risbonden söker sig till tre extra skördar i Västerbotten.

När förut bärplockare kom på turistvisum till länet, pga att anhöriga eller bekanta rekommenderade bärplockning som extra födkrok, har svenska bärföretag och thailändska bemanningsfirmor tagit över systemet.

Detta skedde när bärplockning blev beskattningsbar och arbetsgivaren ålades betala sociala avgifter. Då tog bemanningsföretag i Thailand över rekrytering och anställning.

Därmed har ett mellanled skapats, som gör det kostsammare för bärplockare. Det är en startavgift på ca 30 000 kr som bärplockaren måste dras med, vilket innebär att bärplockaren inte genererar vinst förrän efter den plockat 450 - 500 kr om dagen.

Ett system som heter "Government to government" skulle kunna förbättra bärplockares villkor. Arbetare skulle då sändas ut av thailändska arbetsministeriet, och tas emot av motsvarigheten i värdlandet, i vårt fall Sverige. Det är beprövat och befintligt system i Thailand.

- Det alternativet måste lyftas fram, säger Margareta Klingberg.

Migrationsverket uppger prognosen att ca 6000 ansökningar för bärsäsongen 2012 kommer att handläggas. Den 8:e juni hade 1931 st ansökningar inkommit och 1618 st beviljats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".