foto:Christian Almstedt

Lång väg att gå

För en vecka sen…kom jag hem från min semester och fick höra att det varit upplopp i malmö.

Dagen efter var tidningarna fulla med bilder på bränder och polis och kalabalik.

Tisdagen var inte bättre.

Det hade fortsatt under måndagsnatten och hela tisdagens program spenderade jag åt att uppmana föräldrar till att följa sina barn ut på kvällen….för att det kanske hade fått ungdomarna att hålla sig på mattan.

På tisdagskvällen stack jag ut till hjärtat på oroligheterna…. För att jag hörde att föräldrarna skulle samlas tillsammans med polis och andra för att reda ut saker och ting.

Jag var förbannad när jag kom dit. Jag var på krigsstigen.

Men där var inga föräldrar….. eller där var föräldrar, men inte för att snacka och reda ut saker…. Nop. Dom var på väg till affären, pizzerian, hyra film… där var ungar också… ungar som spelade fotboll och stod och hängde på gården. Men där var inga oroligheter.

Sen fanns där busungar och banditer också… men handen på hjärtat…. Jag var där från halv åtta till tio tiden ugnefär…. Och dom oroligheter som dom här busungarna och banditerna skapade, var inte värre än nått som syns dagligen på varje skolgård.

Enda skillnaden var eldarna… runt om i malmö, brändes sopstationer, lastpallar och lite allt annat. Men detta är verket av en liten isolerad grupp.

Tyvärr så var källan till frustrationen i området inte någon annan än media och polis.

Polisen hamnade i en smått omöjlig situation och media har i en vecka gjort en höna av en fjäder.

För om vi inte blåst upp pojkstreck till upplopp hade det heller inte blitt upplopp.

Jag står inte här och förnekar förstörelsen, men det vi i media har ägnat åt oss är inte långt från smutskastning. Och det skapar frustration.

Ungarna skiter i vilket…. Men föräldrarna skämms…. Nästa gång dom måste skriva sin adress på en blankett….skämms dom för var dom bor…. Inte för att dom gjort bort sig… utan för att vi i media ”mobbat” deras gård och deras hem.

Vi tog deras vardag och gjorde sensation och skandal ut av det…. och det är inte fair.

För det vill jag be om ursäkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista