Foto: Henrik Montgomery

Kameraövervakning?

Var blir du inte filmad?
har du tänkt på det?

en idé hade varit att sätta upp kameror ÖVERALLT....på allmänplats asså.... och sen göra dom tillgängliga för ALLA.....via nån hemsida eller nått...

det finns nått demokratiskt i att alla får möjligheten att missbruka något som annars bara kan missbrukas av ett fåtal som vi tror vi kan lita på...

// ehsan

Läs mailen från programmet i p3 om övervakningskameror...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ta gärna upp för lyssnarna ang. kamera övervakning och video som bevismaterial.. det går ju faktiskt digitalt manipulera video så hur mycket kan man lita på videobevis?

Avs::Patrik

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hej

På tal om att om man inte har ngr hemligheter har man ju inget att dölja. Alla hemligheter är ju inte olagliga. Jag kanske inte tycker det är jätte kul om ngn kollar på när jag är jätte ful och kräks eller vill mysa lite med min pojkvän i en park, kanske rätta till trosorna i byxan eller vad vet jag. Värt att tänka på. Men ändå hellre det än att ngn blir misshandlad eller våldtagen och förövaren kommer undan.

Ha en trevlig helg, Carolina

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jag håller helt med om att den överdrivna kameraövervakningen spär på rädslan i samhället och gör hela samhället kallare och farligare på lång sikt. Jag är så urless på den kortsiktiga ”expressen”-retoriken att fler batonger och kameror skapar ett bättre samhälle.

Bättre samhälle skapas av goda människor som pratar med varandra och kan umgås med varandra. Att folk förlitar sig på att någon på andra sidan kameran har ansvaret istället för att själva aktivt göra något för sina medmänniskor är bara tragiskt.

Avs::Khashayar

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ang. Övervakningskameror. Det är bra att det sätts upp fler och fler. På allmänna platser. Det förhindra och det reder ut brott i efterhand. Fråga brottsoffer som fått upprättelse tack vare detta. Att integritet skulle gå före våldtäckt och brott är pinsamt argument. Fråga ensamma tjejer som ska hem fr korgen på t-banan om det är bra el dåligt med kamror. Att det blir kameror i hemmet är bara skärmsel. Lika fel argument som att förbjuda alla bilar för att några buskör. Helt fel argument. Mer kameror och tryggare samhälle eftersom vi inte har råd med fysiska poliser över allt så är detta enda hjälpen att få. Tack!

Avs::Johan

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Om en enda person kan slippa bli misshandlad så är det värt hur många kameror som helst. Argumentet att man skulle känna sig friare utan kameror var det löjligaste jag hört. Jag känner mig oerhört fri och det berör mig inte ryggen om en kamera dokumenterar mina rörelser i stan. Om inte London hade varit fyllt med kameror så hade inte terrorbombarna gripits. Ha en bra dag.

Avs::Ludde

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tjejerna är för kameror, killar emot, har de något att göra med att de

flesta brott utförs av killar?

Ha en bra helg!

/thiger

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hej

Angående kameraövervaknin, tycker jag att det enda man gör är att skjuta upp problemt. Sätt gränser i samhället istället med hårdare straff för dom som begår brott. Själv är jag så himla trött på allt pack i det här landet som inte kan uppföra sig.

Avs::Jonny

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jag tycker inte att argumentet om att man inte vill bli iaktagen håller. När man är på offentliga platser idag, är det ju just det man blir. På bussen,spårvagnen,parken mmm. Man är ju iakttagen överallt även om det inte finns kameror. Så varför inte försöka göra något åt det förstörda samhället vi lever i idag istället!

Avs::Karin

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Staten ska inte spionera på oss. Dessutom hjälper det inte om man bliröverfallen, hur förhindrar det överfallen om våldsmannen går med huva?Samhället går inte framåt med kameror enligt mig, ser inte vad som är så bra att med att centralisera makten hos en liten del av samhället. Inte en bra utveckling. England om nått är ett avskräckande exempel, DNA register, massiv övervakning och minskade civila rättigheter, tillochmed polisen har ibland sagt dom kanske har för mycket makt. Har man inget att dölja så vad är problemet? Måste man ställa den frågan tror jag man har förlorat innan man börjat. Håller helt med om tänjandet av gränser! Måste ta slut nånstans.

-Anonym tack

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

så klart att ni berör! ni pratar ju så passionerat och engagerat! och tar upp viktiga ämnen! Undervärdera inte kraften av en kort välskriven monolog!
:)
trevlig helg!

Johan

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vad är viktigast? Att någon ser oss när vi petar oss i näsan i bussen, på tunnelbanan etc..
Eller att människor känner sig trygga?

Avs::Julius

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hej Din Gata.

Eftersom jag vill att våra gator, din gata, och min gata. Ska fortsätta att vara VÅRA gator. Så vill jag inte ha några kameror där. Jag vill känna att samhället litar på mig, och att jag kan ta vettiga och moraliskt försvarbara beslut. Kameror idag fråntar mig möjligheten till fri vilja, fri vilja är MÖJLIGHETEN att göra fel. Att vi fråntas valet att göra rätt, och istället tvingas till det, är mycket oroande. Dessutom begås de flesta brotten i hemmet, i synnerhet de olösdta! och ändå är det där folk inte vill ha sina kameror. Vart går gränsen?

Avs::Kenny

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

jag tycker att dom ska ha övervakningskameror vid skolor oxå. så inte ungarna gör nåt bus.

Avs::ante

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Hallå ärade Din-gatorer! Angående frågan om/om inte kameror, så förhåller jag mig tveksam. Att sätta upp kameror för att känna sig säker är en trångsynt utopi. Den personliga integriteten blir HELT tillintetgjord, medan säkerheten bara blir reducerad. För att kameror ska fungera krävs eventuella brottslingar som har självbevarelsedrift, vilket alla inte har. Om de inte bryr sig om att bli ertappade utföra en kriminell handling, skyddar kamerorna ingenting.

/Anders

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jag tycker det är synd att klassisk rock från 60 och 70-talet har fått en sådan liten plats i radio idag, även fast den sortens musik verkar ha fått en uppsving igen. Jag är 16 år och känner många i min ålder som verkligen tycker om grupper som tex. Led Zeppelin, Thin Lizzy, Queen och Pink Floyd. Tycker det är synd att musiken från dom två otroliga årtiondena hamnar i skuggan av musik som mer än ofta saknar samma enorma grad av kännsla och finess... Vad är er syn på det ? Självklart förstår jag att det inte är alla som tycker om 60 och 70-tals musik men att det knappt tillåts existera över radion är ju bara mer än ledsamt. Tror många skulle bli förälskad i musiken om dom fick en chans att höra den, för egentligen, om man inte letar efter den idag så är det svårt att få höra någonting av den.

PS. Ni skulle inte kunna spela Led Zeppelin - Going To California.. ?Tack ialf.. ! /Sebbe från Umeå

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tjena!

De e första gången jag lyssnar på ”din gata” oxh jag gillar det, väldigt mycket, men om jag ska leverera min åsikt om övervakningskameror: Det är som ni säger att det finns två sidor på varje mynt, men det är klart att de är en trygghet för oss som håller oss på rätt sida av lagen, men det är klart att de finns en gräns där också. Det får ju inte bli förföljelse ala Bush och USA men det som är tragiskt är att vi har den här diskussion i huvudtaget, nödvändigt men tragiskt.

Tack för ett grymt programm

Avs::Toni

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tjoo, tydligen så är anledningen för ”illmars stråk” är att ge malmöborna en plats att känna sig trygg på... men ska man inte kunna känna sig trygg i hela staden och inte bara i vissa prioriterade områden? Problemet flyttas ju bara och tas inte itu med... Mer makt åt folket!!!

Avs::NicoSan

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".