Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hennes Liv...

Photo/Pat Wellenbach) COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Vissa saker är så självklara när man växt upp i Sverige. Traditioner och kulturarv i vissa länder får oss här att bli förskräckta. Jag kommer från en blandad kultur med massa olika seder och traditioner och har förståelse för mycket. Men en sak jag varit emot länge, som sker i många kulturer i många länder. Det är könsstympning av flickor!

12 åriga Badour Shaker dog på operationsbordet när hon skulle opereras… ” något gick fel och flickan avled” skriver Aftonbladet. Allt va fel!

Nu förbjuder Egyptiska myndigheter könsstympning en gång för alla! 

Fler flickor skadas varje år, kvinnor dör, har men för livet… Detta  är tyvärr en tradition vi måste släcka för alltid. Manlig omskärelse och kvinnlig omskärelse är två helt olika grejer. Samma ingrepp får inte göras på två helt olika kroppar!

Fler flickor kommer mista livet om inte det få sina liv förstörda! Badour Shaker ett namn att sätta på minnet!

Tung kvist att bära på i morgonprogrammet!

Dobrej Otra

Susanne

Läs mer fakta om könsstympning här:

Fakta/Könsstympning

Könsstympning utövas i minst 28 länder i Afrika, vissa länder i Mellanöstern samt i delar av Asien. Det förekommer såväl i kristna som i muslimska kulturer.

I Sverige är könsstympning förbjudet enligt lag. Det är också förbjudet att utföra ingreppet i ett annat land, oavsett hur det landets lagstiftning ser ut. Brottet kan ge fängelse i upp till tio år.

Det beräknas att det finns omkring 135 miljoner flickor och kvinnor runt om i världen som har utsatts för könsstympning. Varje år utsätts två miljoner flickor för könsstympning – omkring 6 000 varje dag.

Termen kvinnlig könsstympning syftar på borttagande av hela eller delar av det kvinnliga könsorganet. I sin lindrigaste form innebär kvinnlig könsstympning att klitoris och de inre blygdläpparna skärs bort. Den värsta typen, kallad infibulation eller ”faraonisk” omskärelse, innebär att klitoris, de inre blygdläpparna samt delar av de yttre blygdläpparna skärs bort. Huden sys sedan ihop och ett litet hål lämnas för att menstruationsblod och urin ska kunna passera.
Källor: Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Omskärelse och Amnesty.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".