Foto:Cynthia Guarachi

STRESS?

Själv hör jag ord som ”stress”, ”utbränd” och utryck som ”gå in i väggen” HELA TIDEN! De flesta av alla jag känner (om inte alla) nämner det konstant.
Antingen är det av jobb eller skola, som gör att ordet stress måste förekomma i minst ett av våra samtal!

Och detta har jag hört i alla fall de senaste 5 åren, någon är alltid stressad och orkar inte, och klagar och har sig.
Det har tappat sin mening för mina öron.
jag litar inte längre på folk när de säger att de är stressade.

Jag blir bara mer stressad av det! Det är ett ord som har missbrukats av många som inte har en aning om hur man ens stavar till det!
Det här ämnet gör mig bara irriterad!

Den här inställningen har jag haft allt för länge tills jag själv stod där.
Jag har blivit så irriterad på folk som bara klagar och klagar och hela tiden sa ”jag är så stressad jag hinner inte….för att jag bla blaaaa blaaa….”
Att jag tog inte stress på allvar längre.

Och en period i mitt liv nu på sistone faktiskt var jag en av dem som var så stressad att jag glömde bort hur det kändes att vara hungrig.
Jag saknade känslan att känna ”mmm fan jag är hungrig”  jag åt för att det ska ätas kl e 12.00 och det är lunchtid.

Jag hade runt 68 bollar i luften på samma gång och INGEN visste. Jag klaga inte ens till mig själv.
För att jag ville inte vara den som använder ordet stressad i var femte mening.

Och en dag på väg hem från jobb… så gick jag i mina egna tankar, ilska, frustration, sorg, magont, stress, tårar som bara ville ut men fick inte.. 

Mitt på Gustav Adolfs torg så bara exploderade allt.

Så om jag får välja idag, är jag hellre den som med jämna mellanrum delar med mig av tyngden på mina axlar till vänner än att hålla allt inne.
Det hjälper i början ialla fall att snacka och dela med sig om sin situation. För att om du känner att hela världen vilar på dina axlar och att du är stålmannen/kvinnan och att du ska rädda och hjälpa allt och alla så är det helt omöjligt, stålmannen är en skådespelare och inte en han hade klarat av det är helt enkelt för stressigt!

Vi fick ett mail idag av en lyssnare som har jobbat i psyket (där man kan hamna om man låter stressen ta över) han gav oss en länk till dig som vill läsa lite mer om stress och sånt.

www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=5648

Kolla in länken!

Ha det bra gott folk!
(Bilden har innnnnnnnnnnnnngeting med stress att göra, bara en snygg bil som jag fota när jag var på min semeter, heheh)

//CYnthia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".