Dassig Ehsan eller Dassig Journalistik?

Mailen som kom till dagens P3 program

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Hej Calle heter jag. Vill säga att jag tycker att din kritik mot media och att nyheterna saknar värde är befogad. Det är väldigt lätt att ha aftonbladet som startsida på sin dator. Det hade jag länge men tröttnade snabbt på det. Allt som florerar kring kändisarna och vad dom har för sig är ju inte intressant. Ett sätt för mig att få till mig lite nyheter var att byta startsida till DN. Det är fler och fler som inte längre har vanlig tidning. Därför blir det så att folk läser gratis skit på nätet. Man måste se till vad jag själv vill se. Testa att inte se på tv på en månad så inser man snabbt att det mesta som sänds på tv inte är intressant. Jag tror vi människor snart saknar förmåga att tänka själva.

Avs::Calle

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Hej!

Kan ju bara hålla med er om den mindre bra nyhetsvärderingen sommartid. Men Din gata sänds ju sommartid... Finns det en koppling även där?

Vänliga hälsningar

Magnus Karlsson

Svar: Det ligger säker något i det oxå.... om man frågar mina chefer.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Men snälla... Hörde på bruden som är sommarvikarie på ngn tidning.

Alltså, kan man inte ta ATT man kritiseras så är det nog bäst att man stannar hemma och kollar på någon lämplig såpa :-| eller läser någon lämplig lättviktig skvallerblaska.

Avs::Lennart

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Tjejen som pluggar TV (ni pratade med henne nyss), är hon på riktigt?!

Det samtalet kan ha varit SM i ”liksom” och ”alltså”-koncentration. Jag är 18, men är det inte högre språkkrav på journalistutbildningarna (hon pluggar väl till TV-journalist om jag inte fattat fel), är jag beredd att säga ”det var bättre förr”. Ett varierat språk inger pondus och respekt, att hela tiden säga ”liksom” är att förminska sig själv till en idiot. Det måste väl finnas bättre uttryck?

Avs::Fredrik

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Man kan se fördelar i det ni kallar nyhetstorka. Andra nyheter som vanligen inte har nyhetsvärde kan lyftas fram och de vardagliga och tråkiga sorteras inte bort. Detta kan vara till fördel för mindre händelser, personer som inte annars har högt nyhetsvärde.

Avs::Sofia

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Hej

Tror ni att tidningarna skulle skriva om Paris, Britney och Carola om ingen skulle läsa det?

Ingen vill erkänna att vi läser om det, men ändå vet det flesta allt det senaste om vad som händer i Hollywood. Kändisar säljer, så är det! Faller det inte er i smaken, läs inte tidningarna då?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: visste ni om att låten ”rastegar/ patrizia - om vi inte” som ni spela precis har tagit sin refräng från ”Simply Red - If You Don’t Know Me By Now”... kolla upp det.... PEaCe!!!

Avs::Micke

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Har inte Aftonbladet och Expressen nyhetstorka jämt? tycker att exemplet med Brittneys hår är den typ av ”nyheter” dom har året runt.

Avs::Kevin

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Hejsan!

Jag har jobbat på en kvällstidning i tre år och hanskas med sådan här kritik nästan dagligen. Trots allt är ju nästan all respons man får när man arbetar i mediabranschen folk som vill skälla eller rätt felaktigheter.

Hur som helst tycker jag att man skall tänka på en ganska viktig sak innan man börjar raljera över vad det skrivs om i tidningarna: läsarsiffror. De är a och o när det kommer till vad man skriver om. Nöjesjournalistiken handlar särskilt mycket om det, läser ingen så skriver vi mindre.

Pappersupplagan tittar på försäljningssiffror och där jag jobbar, på webben kan vi se exakt hur många människor som har klickat på en artikel. Britney Spears frisyrer skulle säkerligen resultera i minst 100 000 läsare. Det är alldeles för många för att ignorera.

Människor har olika smak och visst kan man bli trött på det som skrivs. Men det är ingen som tvingar dig att läsa det, det går att strunta i att klicka på artikeln. Om vi som jobbar med det ser att 100 000 läsare är intresserade av att läsa om Carolas reg-skylt eller Brittans hår - vilka är då vi att säga att det är skitnyheter? Trots allt handlar det om att ge folk det som vi ser att de vill läsa och inte avgöra i förväg vad som faktiskt är en ”riktig” nyhet.

Hälsn. Murveln

(Eftersom du, Ehsan, verkar särskilt arg över detta vill jag gärna höra vad du säger efter det här mejlet.)

Ehsans Svar:

hello.

Läsarsiffror är inte din huvudvärk, min vän, det är marknadsavdelningen och säljavdelningen som ska se över sådant. Sen förstår jag ju att det där går hand i hand med ditt arbete, men du gör mer av deras arbete än du gör av ditt eget arbete om du skriver om sånt folk VILL läsa istället för sånt folk BÖR läsa.
Jag kanske har missförstått journalistens roll när jag trodde att det handlade om att så korrekt som möjligt återge verkligheten. I nöjesjournalistiken tar verkligheten väldigt lite plats i förhållande till spekulationer om ditten och datten. Att 100 000 människor har gjort ett aktivt val att läsa om Paris eller Carola betyder inte att artikeln var läsvärd eller hade ett nyhetsvärde... inte mer än det betyder att 100 000 människor är stenkorkade.

Den mentalitet som du applicerar till ditt arbete är samma som knarklangare applicerar till sitt. Ingen sätter kanylen i armen på en knarkare heller... dom söker upp det själv.

Skillnaden är att knarkaren försöker i alla fall inte sälja sitt gift under nån annan flagg än just gift. Du försöker sälja carola och paris som något som spelar roll när det egentligen inte gör det.
Här kommer grejjen min vän... Du gör vad du vill och du bestämmer vad som ska representera dig.
Jag har på väldigt kort tid gjort mig ett namn på att hacka på människor som dig. Har du gjort dig ett namn på att skriva ”sockervatten”-artiklar?

Tack för feedbacken och jag ser fram emot att läsa ditt svar... och du kan göra dig besvär att komma mer ytterligare ett inlägg i frågan.

tack på förhand.
// ehsan

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Hej!

Jag bor i Trelleborg och här finns den lokala tidningen Trelleborgs Allehanda som inte är den mest intressanta. Deras lågvattenmärke var några år sedan när de ägnade hela första sidan och hela mittenuppslaget åt en flicka i Smyge som fick bära en ryggsäck till skolan som vägde hela 5 kg eller nåt. De hade jättemånga fina bilder på henne och hennes ryggsäck. Man slår sig för pannan. Vad är det för nyhetsvärde i det?

MVH

Jenny

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Hej!

Var det Cynthia som hade den där ”mardrömmen” om att bli överfallen och oroade sig för att polisen inte skulle hitta de anhöriga? Ett tips; Lägg till ICE på din mobil! ICE betyder In Case of Emergency och börjar blir mycket välkänd hos polisen och ambulanser. Man lägger alltså in en kontakt som man kallar för ICE plus ev namn och minst ett telefonnummer till den personen man vill ska bli uppringd om man råkar illa ut. Polisen kollar igenom din mobil och ser ICE och vet genast vem de ska ringa till! Smart va?

Avs::Xana

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Kolla in detta..behover väll inte säga så mycker annat. Journalistiken när

den är på topp!

http://allehanda.se/avdelning/ornskoldsvik/2832

MVH

Alexandra

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Tjena Ehsan och Susanne!

Den typen av ”nyheter” som ni läste upp om Britney från Aftonbladet är ju vad dem vanligtvis skriver om, det måste ju betyda att dem har nyhets-torka året runt. Eller så bekräftar det bara att det är en skit-tidning.

saaarvi ;) / Alex i Halmstad

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Jag säger bara: Lägg av.

Ert radioprogram är kasst

Avs::Linus

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mejltext: Varför sitter du och hackar på journalister när du inte har något kött på benen?? Att slänga ur sig en massa påståenden och försvara sig med att du ju inte är journalist är oerhört taffligt.

Anledningen till att journalistiken är som den är på sommaren beror på flera saker. För det första beror det på att många är på semester, så hur får man kommentarer om ingen finns att kommenterar? Journalistik bygger på att alla ska få försvara sig mot angrepp och påståenden. Ska man ha expertkunskaper i ämnen krävs det också experter, och var är de i juli månad om inte i hängmattan där mobilen är avstängd.

Dels beror det på att sommarvikarier kallas in till alla tidningsredaktioner. De har inte möjlighet att ha samma kontaktnät som fast anställda, och inte heller har de haft hela våren på sig att fördjupa sig i ämnen och göra ordentlig research som en anställd har under sin arbetstid under året.

Dels beror det på att det inte händer särskilt mycket i Sverige under sommaren, hos företag och myndigheter. Så det handlar inte om att journalister sitter och väntar på pressreleaser, utan att det faktiskt är SEMESTERTIDER. De brott som sker rapporteras det om, och även festivaler och Almedalsveckan. Läser du möjligen DN? De har haft flera sidor om dagen om Sveriges politiska läge varje dag som veckan pågått.

Jag föreslår att du åker ut till en redaktion ute i Sverige och ser hur arbetet går till och hur svårt det kan vara att fylla en hel tidning när det mest upphetsande som hänt är en hund på rymmen eftersom resten av stan är bortrest. Och sitter du där då som inkallad vikarie från en annan del av sverige har du inte direkt möjlighet att sätta dig ner och undersöka huruvida stans lokala industri använder sig av barnarbete i Indien, utan du får ge dig ut på stan för att hitta något att fylla tidningen med till kvällens deadline då den ska gå i tryck.

Kom igen nu! Visst kan det vara låg nivå på journalistiken, men ta reda på varför istället för att klaga på den. DÄR finns det saker att klaga på, hur journalistbranschen är.

Mvh

Helena Hugosson
Frilansjournalist

Ehsans Svar:

Jag kan hålla med dig, Helena. Det är Sant det du skriver. Men ditt mail är inte en motsägelse till det programmet handlade om utan snarare en vidare utveckling. Det finns ett glapp i vad som är läsvärt och vad som är möjligt att producera med den tid och de resurser som finns. Detta vet varje journalist om. Men Detta bör förbli journalisternas problem och inte gå ut över läsarna. Lika stor vikt som de dåliga arbetsförhållandena har på landets olika redaktioner har, har bristen på engagemang hos dess journalister.
Bara det faktum att ALLA använder sig av SAMMA 3 eller 4 leverantörer av nyheter för att tillgodose sin kvot av utrikesnyheter tyder på att något är fel.

Hur många gånger får man höra ”enligt TT” eller ”enligt Reuters” men aldrig ”enligt Al-Jasira”. Inte för att dom skulle vara bättre men för att det är en annan sida.
Om det inte hade varit för lat journalistik, hade inte nästan ALL media refererat till Israel-konfilikten som vedergällning när Israel attakerar och attack när Palestina går loss. Det växer upp en hel generation som inte ens vet att ockupationen är olaglig. Så hade det inte behövt vara... så borde det inte vara och jag hoppas att det inte kommer vara så i framtiden.

// ehsan

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".