Hedersproblematik

ok... i dagens City skriver man om en stödlinje för tjejer i malmö som känner sig drabbade av hedersbrott.

bakom projektet som prioriteras så att telefonslussen har öppet 4 timmar i veckan, ligger Embla som är ett skyddat boende för tjejer i malmö. Embla har plats för 6st tjejer.

Allt det här sker i samarbete med Terrafem i Malmö.

I artikeln finns punkter ur Malmö stads kvinnofridsprograms definition av hedersförtryck.

(Hedersrelaterat våld och förtryck finns i familjer i patriarkala samhällssystem.

Individen är underordnad kollektivet som har ansvar för familjemedlemmarnas heder och skam.

Familjens heder är direkt avhängig de kvinnliga medlemmarnas faktiska eller påstådda sexuella beteende.

Kontrollen av kvinnornas sexualitet och bevarandet av oskulden är central.

Utövaren är oftast en närstående man till flickan/kvinnan. Även släktens kvinnor kan direkt eller indirekt stödja förtrycket.

Våldet är kollektivt sanktionerat.

Embla är en del av Malmö stads kvinnofridsprogram. Sidansvarig: dolores.peraic@malmo.se)

Om vi nu jämför med wikipedias definition: sv.wikipedia.org/wiki/Heder

kolla även hedersmord: sv.wikipedia.org/wiki/Hedersmord

så...

Vad tycker du verkar vara mest genomarbetat?
vad tycker du verkar vara mest rimligt?

asså... jag blir så jävla sné.... på meningslöst ordbajseri så som i malmö stads kvinnofridsprogram. Och det tragiska i detta är att det drabbar dom som det ABSOLUT inte borde drabba... Det drabbar en grupp som behöver hjälp.

i citys artikel nämns saker som utfrysning, skambeläggning, inlåsning, hot eller våld. Det låter skiiiiittragiskt... men om du nu tänker efter, så är det samma jävla metoder som används för ALL typ av uppfostran.... så det kan inte vara metoderna... det måste vara värderingarna bakom metoderna.

Kvinnorfridsgruppens definition säger bland annat:

”finns i familjer i patriartkala samhällssystem.”
asså... har folk inte fattat att även i sverige råder det ett patriarkalt samhällssystem.... Det är därför kvinnor FORTFARANDE tjänar i snitt mindre än män.

asså... det finns många punkter där jag kan slå hål på denna artikeln eller kanske det är en korrekt artikel av ett skruvat projekt.

I grund och botten kvarstår en sak....
folk verkar fortfarande inte ha fattat vad heder är...

Var är hedern i att förarga sina barn? Var är hedern i att fostra olyckliga barn? Var är hedern i att väcka hat hos sitt eget barn?

i artikeln i city kan jag läsa ”-Alla kvinnor med utlänsk härkomst kan ringa till jourtelefonen, berättar Rusen Canpolat”.

Var är hedern i att göra detta till en etnisk fråga?

Varje år dödas ca 5000 kvinnor i hedersrelaterade brott.

andra faktorer som dödar ungefär lika många är:
news.bbc.co.uk/1/hi/health/645417.stm
www.hindu.com/2003/12/27/stories/2003122706490100.htm
www.cbc.ca/world/story/1999/11/01/india991101.html

skillnaden mellan hedersrelaterade brott och de artiklar jag länkat till är bland annat till att de hedersrelaterade brotten går det att göra något åt. Det är en siffra som KAN minskas.... potentielt till 0.

Likheten mellan de hedersrelaterade brotten och de artiklar jag har länkat till är att genom att jämföra med naturkatastrofer som råkade ta livet av ungefär lika många människor... har jag visserligen en stor likhet... men samtidigt dras ju nån sorts parallell till naturkatastrofer och annat som vi inte kan göra något åt... allt som allt är det missvisande och inte riktigt sanningsenligt.

precis så är det när man försöker göra hedersrelataerat våld till en invandrarfråga eller ens en etnisk fråga.

i världen finns det 6 miljarder människor. Av dessa är det ca 5000 människor vars familjer mår så dåligt att de ser mordet på en av de egna familjemedlemmarna som en lösning på ett problem. Av dessa familjer, har ett par stycken hittat till sverige. Deras beteende är visserligen extremt, men på inget sätt norm för någon av de kulturer de kommer ifrån.

Ändå så framställs hedersproblematik som ett invandrarfenomen i sverige.

Och varje gång man påpekar detta, verkar folk se det självklara i att media är missvisande, men om man inte påpekar detta lika ofta som media vissvisar, kommer medias version att bli sanning. Att motarbeta detta är ALLAS ansvar och att hålla de journalister och tidningar och radiostationer och tv-kanaler som underblåser denna konfliken är oxå ett kollektivt ansvar.

så, med dom orden... vad har du gjort för att göra världen bättre idag?

// ehsan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista