Religiösa skolor?

idag snackade jag om religiösa skolor...

generellt kan jag dra slutsatsen (baserad på den feedback jag fått ) att friheten att välja väger tungt. Väldigt tungt. Nästan lika tungt som barnens rätt att inte indoktrineras i en religion, oavsätt religion.

kolla mailen vi fick.

Religösa friskolor har inget i ett sekulärt samhälle med religionsfrihet att göra. Alla ska ha möjlighet att välja sin tro och den möjligheten går förlorad om religiös ”indoktrinering” sker vid låg ålder. Religion kan och skall utövas på fritiden!!

Avs::André

**********************************************

När det gäller religiösa friskolor tycker jag inte det är någon superidé. Barnen har ingen direkt egen åsikt när de börjar skolan, de vet inte vad de står för då. En religiös inriktning kan kanske isf väljas på t.ex. gymnasiet men nah, inte innan dess.

Man skulle kanske ringt...

Aja, ha en bra dag.

Avs::Louise.

**********************************************

Tjenare redaktionen på Din gata.

Jag gick på två kristna skolor från fyran till nian, en var mer åt pingst hållet och den andra var frikyrklig. Jag är rätt så kluven över just religösa skolor. För även om det kändes tryggt och skyddat i skolan, fick jag en chock när jag började på ett komunalt gymnasium. Helt plötsligt var det en hel annan värld både när det gällde eleverna och skolgången. Allt kändes så mycket hårdare, både skoltempo och eleverna. Klasskamraterna festade hårt på helgerna och jag hade ju ingen som helst erfarenhet av den världen. Jag tror att det är nog fint att gå en religös skola som liten, för då är det kyddat och mjukt. Men när man börjar bli tonåring så är det nog inte så lyckat. Det funkar nog inte att gömma sig i den värlen (vilken religion man än tillhör). Det är bättre att lära sig stå upp för sina värderingar och respektera andras genom att gå i skolan tillsammans och inte var för sig.

Mvh

//A

(tjej)

**********************************************

Hej!

Jag blir så förbannad när jag hör om att det skulle vara fel med kristna friskolor! Det är precis som om speciellt svenskar skäms över sin kultur, för kristendomen är trots allt vår kultur. varför är alla så rädda för religion? klart att man ska få välja sin religion själv, men glöm inte att kristendomen är det sveriger kultur bygger på. Varför är det okej att ha bedjerum för islam i vissa skolor då? det ser jag lika självklart som att ha kristna skolor, eller?

carolina i Malmö

**********************************************

Man ska inte tillåta religösa friskolor.

Tänk på att de största brotten mot mänskligheten har begåtts i religonens namn.

Man skulle aldrig tillåta t.ex nazistiska friskolor...

Avs::Niklas

**********************************************

No offence, men sveriges lagar är väl byggda på kristna värderingar i grunden? Kristendomen i sig är inte alls emot homosexuella, det är en tolkningsfråga men man kan ju hitta allt om man bara anstränger sig och förvrider lite och sätter in i rätt sammanhang så, det är ju en tolkningsfråga men absolut inte en av grundvärderingarna.

Avs::Lovisa

ort: :Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista