AP Photo/Evan Vucci

Sanning?

dagens din gata i p3 handlade om sanningar... med anledning av nyheten att wikipedia upptäckt att stora företag och organisationer gått in och ändrar eller justerat texter för att bättre överrensstämma med deras världsbild, stälde vi frågan:

Är det rätt att justera sanningen?

lär mailen vi fick:

Tycker att flera av dem som deltar blandar begrepp som sanning och världsbild/åsikt.

En lektion i skillnaden:

Om man tycker att Saddam var en hyvens kille och att han inte förtryckte eller dödade folk då uttrycker man en åsikt och blundar för sanningen om snubben däremot tycker att Saddam är hyvens trots alla mord han beordrat så då blundar han inte för sanningen men hans värderingar stämmer säkerligen inte med våra här i Sverige.

Dvs om man ändrar i fakta för det som hänt då hindrar man andra att kunna skapa sin egen bild och bedöma händelsen, då förvanskar man sanningen även om man rationaliserar att det vad för det bästa i långa loppet.

Avs::Rolf

**********************************

OK, det kanske finns flera sanningar. Men är det konstruktivt att tänka så?

I så fall kan man bara skita i andras ideer, ignorera folks påpekande och

leva i sin egen sanning. Vi måste nog tro på en sanning.

Ha det

/Ulf

**********************************

Sanning är något alla kan vara överens om t.ex att solen skiner, det regnar,

bilen är svart. Tyckanden, däremot har inget med sanning att göra, jag

tycketr Saddam är bra eller dålig... - man måste skilja på sanning och

tyckanden helt enkelt.

/Lars

***********************************

Sanningen ett löst begrepp? Vad pratar han om?

En modifierad sanning är en lögn. Svårare än så är det inte.

tack för ett kalas bra program

Ass: Patrik

***********************************

Enligt min åsikt är sanningen alltid det som kan bevisas sannt med fakta, att låta åsikter (personliga, ekonomiska eller politiska) färga sanningen förvränger den. Att yttra sig är en sak som alla skall ha rättighet till, men om man förespråkar en ekonomisk eller politisk åsikt så kan det vara svårt för denna åsikt att tolkas objektivt. Det finns tre sidor till varje historia, den ena partens version, den andra partens version och slutligen sanningen.

Avs::Stefan

***********************************

Hej! Vill bara säga att jag älskar er! Ni får mig alltid att skratta o le när jag lyssnar på er. Kanske lite skämmigt när man sitter på bussen helt själv och börjar asflabba när ni diskuterar.. haha,. Undrar också vad den låten heter där en kille rappar om att han är en spökskrivaren? Pussss Saura.

Avs::Saura

***********************************

Om ett företag eller en organisation ska gå in och skriva sin sanning om sig själva, så tycker iallafall jag att det måste framgå vem avsändaren är. Vem vill veta att FBI själva tycker att dom bedriver en sjysst verksamhet? Vem vill veta vad amerikas officiella ståndpunkt till 11:e september är? Åsikter från företag och organisationer av den här sorten är ganska ofta ointresanta i mina ögon då de ofta formas efter ett vinstintresse. Ett företags åsikt är ”taktisk” medans en individs åsikt är ”personlig”.

Tack!

Avs::Kenny

***********************************

Ehsans komentarer:

Sanning är ett löst begrepp... som konst.

I japanskan till exempel, finns inte ordet konst, för det betyder inget... eller det betyder olika för olika människor...

det finns alltid ett bättre ord du kan använda för att beskriva konsten.... till exempel målningen eller skulpturen eller dikten eller musiken. därför är ordet konst överflödigt....

precis som ordet sanning.

om man tänker på ordet konst... och dess ursprung... i och med att det är ett ”subjektivt anpassningsbart” eller ett sånt ord som har olika betydelse för olika personer, så måste det nästan ha uppkommit med syfte att vilseleda...

när behöver man använda ett ord som ingen exakt vet vad det betyder? jo, när man inte vet exakt vad man vill säga, utan mest vill höra sin egen röst.

nu är jag varken språkvetare eller psykolog eller egentligen på något sätt kvalificerad att göra dessa analyser, men om SANNINGEN ska fram, så finns det en poäng i det jag säger men liksåväl så är det enda vi verkligen kan vara säkra på att det inte är exakt så som jag säger att det är.... ingen människa har ju helt rätt... men det har jag gemensamt med alla dom som är kvalificerade. INGEN HAR HELT RÄTT!

jag tror att verkligheten är så mycket mer komplicerad än vad vi som biologiska varelser kan greppa, och begrepp som sanning kommer från grunden från vårt kontrollbehov och inte från verkligheten.

// ehsanologi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".