AP Photo/David Longstreath

Vad fan händer i Burma?

ok... först och främst...
Jag har varit boprta nästan hella veckan men det är inte viktigt.

Under denna veckan har det varit en massa jidder i Burma. Jag visste först inte var Burma låg, men det var inte svårare än att kolla upp på internet. (tragiskt dock att när dom visade kartan över Burma i tv, blev jag misstänksam och var tvungen att kolla några andra informationskällor oxå... innan jag vågade tro på att TV inte lurades med kartan och sånt.... jag menar... det skulle ju inte vara förstagången.) Det ligger lite till höger om Indien... på kartan asså.

Sen är det faktiskt så att jag fattar inte grejen med Burma konflikten.... helatiden säger dom militärjuntan hit och militärjuntan dit... men vem fan är det som ÄR militärjuntan och vad är deras problem?

Jag hitta lite info om hur man ska förstå Militärjuntan i Burma eller Myanmar som landet egentligen heter.

http://mizzima.com/Solidarity/2006/January/26-Jan-06-02.htm

Annat som är bra att veta om Burma... men kom ihåg...bara för att det står skrivet, är det inte nödvändigtvist sant.

http://en.wikipedia.org/wiki/State_Peace_and_Development_Council

http://en.wikipedia.org/wiki/Myanmar

http://en.wikipedia.org/wiki/Regional_military_commands

http://en.wikipedia.org/wiki/Tatmadaw

http://www.terra.es/personal2/monolith/myanmar.htm

Ok... mailen vi fick in angående det här med att alla ska ha rött på sig idag för att visa solidaritet med människorna som lever under förtryck i Burma:

Jag tycker det är BRA att visa vad vi tycker, att reagera är bättre än inte alls. Visst finns det många förtryckta i världen som ska uppmärksammas, men huvudsaken är väl ändå att vi lyfter frågan om orättvisan i samhället överhuvudtaget? Sedan har media såklart en stor påverkan, men det är inte bara negativt. Och detta som en kille sa, att det bara är för att stilla sitt eget samvete.. Vad spelar det egentligen för roll? När pengarna jag ger till mitt fadderbarn kommer fram till henne, bryr hon sig väl inte om utifall det är för mitt dåliga samvete jag betalar pengar till henne eller varför jag gör det? Pengarna är ju lika goda ändå, och detsamma tycker jag gäller handlingen med de röda tröjorna!

Malin

*************************************************

Hur kan man påstå att en stödaktion för Burma på något sätt är fel? Det är väl helt uppenbart att det inte är en lösning på problemet, men det har väl heller ingen påstått? Det är bra att visa sitt stöd, särskilt om det når fram till de protesterande i Burma, och även om man inte kan göra så mycket rent praktiskt. Det bidrar ju även till att belysa vad som händer och visa att världen ser det. Att medvetandegöra är alltid ett första steg mot förändring.

Avs::Patsy

*************************************************

Det där med att det inte syns på stan med de röda tröjorna... Folk har ju jackor på sig, det är ju kallt! Det är inte så många som äger en knallröd jacka... men under kan man som jag ha en röd tröja, inte för att stilla något dåligt samvete (det tror jag man lyckas bättre med genom att betala in en liten summa av sina feta lön till någon välgörande verksamhet). Nej, att verkligen ta sig tid att visa medkänsla, bortom pengar och klass-skillnader, det tycker jag räknas. Jag var idag i ett kontorslandskap som delades av två olika företag. Ena halvan lyste rött av tröjornas färg, medan andra halvan var grå... jag såg det ena företaget som mer globalt samhällengagerat och det tyckte jag var sympatiskt. Tack för ordet.

Avs::Johanna

**************************************************

Att folk visar sitt stöd för att stilla sitt samvete eller liknande tycker jag inte spelar större roll. OM det på något sätt skulle påverka på något sätt så var det väl värt det? att ha en röd tröja, svart tröja eller vad som helst är inte speciellt ansträngande. det är bra att göra det på den nivån så att ansträngningen blir tillräckligt lite för att man faktiskt gör det. det lilla kan göra skillnad.

Avs::filippa

**************************************************

Klart att man ska visa sin solidaretet även om bara med små medel; köper inte argumenten om att man inte förändrar ngt, varför skulle man då isf panta burkar, ta bussen till jobbet och liknande? Som enskild person gör det ingen skillnad men är vi tillräckligt många så.

//Mathias

**************************************************

Osäkert om det är RÄTT protest, men det är iaf en PROTEST/manifestation. Det ger en möjlighet för alla människor att riskfritt visa stöd/sympati för oppositionen och avsky för regimen. Det kan betyda oerhört mycket för de människor som är utsatta att veta (förutsatt att de får info utifrån om vad som pågår) att det finns åtminstone ett moraliskt stöd från -lite slarvigt uttryckt- världen De externt placerade oppositionella ges en fingervisning om ”kampens” legitimitet. För min del är alla former av diktatur/extremism förkastliga. Problemet i Burmas fall är att det räknas som en intern angelägenhet, FN får inte ingripa handgripligen om det inte är en aggression från annan stat eller räknas som folkmord. Se Darfur. Det krävdes ända till nyligen innan FN definierade det som pågår där för folkmord och först nu får/kan FN ingripa på riktigt. Bra Program!

Eric

**************************************************

Tjena! Varför ger vi inte Burma OS??? Det ska ju tydligen lösa alla problem i Kina.....enligt de som bestämmer.

Avs::Andreas

**************************************************

Hej kära ”Din gata”. Jag undrar mest; finns det något annat sätt att protestera mot förtrycket i Burma om man INTE bor i Stockholm eller annan storstad där man kan gå ut på gator och torg? Finns ingen som skulle se om jag hade en röd tröja på mig här ute i skogen, tyvärr... Hade verkligen velat göra något mer! Finns det några protestlistor att skriva på eller kan man bidra ekonomiskt till någon rörelse som i dagarna stödjer utvecklingen i Burma? Är mycket tacksam för tips!!! Kram och tack för ett fint och intressant program

/Angelica

Ehsan: Maila in tips som vi kan lägga upp på hemsidan. Det är inte bara Angelica som undrar.... det gör jag oxå. dingata@sr.se

*************************************************

Visst jätte bra att folk bryr sig och jag ska inte säga nåt jag har inte äns på mig nåt rött idag , men är inte detta ett uttryck för oss iväst att låta vårt dåliga samvete tala- Jag menar - allvarligt talat så skulle vi i framtiden kanske engagera oss mer i de länder som som lider under tyranner innan konflikter blossar upp pga av att den modiga befolkningen tii slut får nog och för att de är helt utlämnade pga att vi allam i väst skiter i dem.

Avs::ded

*************************************************

handlar inte om att visa för dom förtryckta att man visar solidaritet med dom, det är att visa förtryckarna att man inte låter det dom gör gå obemärkt förbi

Avs::Jonatan

*************************************************

Jag tycker det har varit dåligt med information om manifestationen i dag. jag hadde gärna varit med om jag hadde vetat om detta. men nu har halva dagen gått och nu ska jag bara vara hemma så nu är det ju nestan för sent.

Avs::Jossis

*************************************************

hej! jag hörde att ni pratade om hur hiphoppare fått sitt utseende, och hur de fått sina ”baggy”byxor. Det beror på att män i fängelset inte fick behålla sina skärp(de kunde hänga sig). Därför var det inget som höll uppe byxorna och de blev ”baggy”. En annan rolig anekdot ang. kläder är slipsen, det var från början ett rep runt halsen så att slavdrivarna lätt kunde välja ut den som misskötte sig och hänga dem.

Avs::elna

************************************************

Hade det varit motsvarande situation i Sverige som det är i Burma så hade det självklart känts bra om orättvisorna uppmärksamades av övriga världen. Sen om folk visar sin solidaritet genom att ha på sig röda tröjor, demonstrera eller vad man nu hittar på kvittar väl.

Pål, Malmö

************************************************

Hej p3, Hela grejen med att alla plötsligt ska bry sig om förtrycket i Burma är bara cyniskt. De har ju varit förtryckta i 45 år men inte förrän nu när det tjatas om det i kvällspressen reagerar nån! Vem har förresten röda tröjor på sig för förtrycket i Indien, Mellanöstern, USA o.s.v.? Och va hjälper det att ha röda tröjor igentligen? Bara en cynisk ploj för att stilla sitt eget samvete!

mvh Pär 

*************************************************

på med era röda kläder. vissa lite medmänsklighet. om vi pratar om det o som i detta fallet har röda tröjor på oss så blir fler medvetna om att det finns större problem än om man ska köpa dom svart eller bruna stövlarna till kvällens fest.

Avs::Malin

*************************************************

Vart har all lojalitet och sammanhållning tagit vägen? Hur kan väskapliga relationer och förhållanden bara gå obemärkt förbi om det går åt pipa, har mänskligheten blivit omönslig eller har jag blivit överkänslig? Saknar känslan av ”du och jag Alfred, du och jag.” såsom Emil i lönneberga sa, finns den typen av relationer längre? Visstjag älskar ytligheten, jag älskar smink och jag älskar att det är accepterat att sminka sig och klä sig utmanande, men måste det vara så med insidorna också för att man ska bli accepterad?

*************************************************

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista