Gatuvåld

Ehsan va inte med i programmet idag heller... Det blir en annan sorts gatuvåld när han kommer tillbax! Din gata våld... Skämtåsido. Jag hade nog mitt tyngsta program själv idag i P3! det handlade om våld och Sann Agnäs va me. Sanna är en tjej som fick nog och vill få människor omkring oss att vakna till lite och börja gripa in! Manifestation är grejen och hon arrangerade en... Idag fredag 12/10 på Gustav Adolfs torg! Skynda dit! Många ringde in och delade med sig av sina erfarenheter av gatuvåld. När dom har gripit in och när ingen gripit in! Vad gör du? Griper du in?

Läs mailen vi fick in under programmet:

Susanne

Hej.

Jättebra ämne ni tar upp.

Jag har ofta upplevt att människor bara står och tittar på när det händer saker. Jag känner sådan vrede mot dessa fega personer. Hur tänker de? Är de handikappade empatiskt?

Var tillsammans med en våldsam kille för något år sedan. Han drog sig inte för att utöva våld, och skrika kränkande nedlåtande saker ute bland folk. Han kunde även sitta i pendeltåget/tunnelbanan och ”berätta sanningar” om mig. Väldigt sällan fick jag hjälp. Inte ens de gånger han verkligen attakerade mig psykiskt reagerade folk.

Vid ett tillfälle fick jag hjälp av ett gäng tjejer o killar på väg till krogen. Och dem är jag väldigt tacksam emot. För mig är det självklart att hjälpa till om jag ser något – om inte själv ingripa, så iallafall skaffa hjälp och stanna tills hjälpen är på plats.

/ Sara

.................................................................................

Hej

Något som är bra är mobil med kamera, för tar man ett kort så blir många väldigt nervösa

och slutar med det dom håller på med.

Avs::Per

.................................................................................

Jag tror att många inte vågar ingripa när någon blir misshandlad dels för att dom är rädda att åka dit för misshandel själva och dels för att skyddet för vittnen och offer i sverige är så fruktansvärt uselt att det är inte sant. Man läser ju var och varanbnan dag om vittnen som blir hotade eller tvingas betala skadestånd till den osm misshandlade för att dom ingrep. Svensk nödvärnslag är väldigt generös med hur mycket våld man som privatperson får använda i en nödvärnssituation och det blir ännu mer generöst om situationen är stressad eller om manpå annat sätt inte kunnat ha exakt kontroll på ”så här mycket våld behövs”. Tyvärr verkar svenska domstolar tycka att det är bättre att man blir ihjälslagen än försvarar sig. Vi måste markera att det är ok att försvara sig själv lika mycket som vi markerar att det inte är ok med gatuvåld. Personligen sitter jag hellre i fängelse några månader än låter mig bli ihjälslagen.

Avs::Magnus Pettersson

ort: :Linköping

.....................................................................................

Tack till alla som mailar och hör av sig, ni är Guld värda!