Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Våldtäkt

Hur är det i Sverige...egentligen?

När det gäller våldtäckt... är straffen för lindriga eller för hårda?
Hur är det med skadestånd? För lite? För mycket?

klicka vidare och läs vad folk mailade in:

Tja! Appropå våldtäktsmän, tyvärr är det ju INTE i underlivet det sitter utan i huvudet... borra ut den delen av hjärnan skulle ju inte vara helt fel men tyvärr inte lagligt. Men vaddå sätt upp de jäklarna på en såpad påle i anus å låt de glida ner... mohahhhaah+ sätta dom på avdelningar med vanliga folk i fängelserna...

Avs::Marie

**************************************************

Vi bör sträva efter att ha så korta straff som möjligt men ändå är avskräckande. Långa straff tar skatteresurser, medans rehabiliterade förbrytare kan bidra. Jag tror inte ”S.profilerna” uppfattade det de gjorde som en grej man ska sitta fyra år i fängelse för, och _däri ligger problemet_! Ingen som helst inspärrning/straff hjälper mot detta.

Avs::Joel

**************************************************

kastrering är intressant men jag har hört att det finns en lag som säger att man i sverige inte kan tvångskastrera nån. Det intressanta är att om man får sin sexdrift ifråntagen så kan man ju inte sakna nåt man inte vet om.

Avs::jesper

**************************************************

Hej, varför lade ni orden i munnen på den modiga våldtagna tjejen som just ringde in, angående hur hon arbetat med händelsen efteråt?

Avs::JOhanna

**************************************************

Dom behöver inte längre straff! Dom behöver vård!

Johan

**************************************************

Tjena Ehsan och Susanne! Han som pratade precis tyckte att vi skulle sätta våldtäcktsmän i samma fängelser som andra. Det var bland de dummaste jag hört! Då kan vi väl lika gärna återinföra dödsstraff och kanske skampåle och stupstock. Eller ännu bättre, inför sharia-lagarna så blir det rättvist! Nä ge dem vård istället, jag anser att de som gör dessa dåd är inte friska och då passar det inte med fängelse. Tack för ett grymt program!

Med vänlig hälsning Alexander

**************************************************

Hejsan! Jag tyckar att det mesta som sagt är självklarheter. Jag tycker att man skall höja skadeståndet i av skräckande syfte. Individuella skadestånd. Är du rik så åker du på mer skådestånd. Det ska svida ordentligt om man begår sådanna brott.

Avs::Hani

**************************************************

Hej! Våldtäktsoffer får en IDEELL ersättning, ett någorlunda plåster på såren.. medan det skadestånd som brottsoffer får för t.ex. bedrägeri är EKONOMISKT -dvs. ersättning för det de faktiskt blivit av med! Om alltså någon blivit bedragen på 1 miljon kr kan denne få 1 miljon kr i ekonomiskt skadestånd!

Avs::J

**************************************************

Mitt förslag på straff på våldtäktsdommar och mord/misshandelsdommar. Dessa straff skall vara tidsbestämnda. När offret eller anhörig har förlåtit gärningsmannen skall de släppas fri, har du våldtagit en 19-åring och hon inte förlåter förrän på hennes dödsbädd vid 99 års ålder så skall idioten sitta inne i 80 år.

Avs::Håkan

**************************************************

sTRAFFEN FÖR EN VÅLDTÄKT OCH ALLA ANDRA BROTT E REDAN FÖR KORTA.. MEN DE SOM ÄR VÄRST AV ALLT ÄR ATT SKÖTER DU DEJ TILLRÄCKLIGT BRA SÅ ÄR DU UTE EFTER EN TREDJE DEL AV TIDEN!! NÅGOT ÄR FEL I SYSTEMET

Avs::M

**************************************************

Vaför får folk hårdare straff när de skapar konst på gatorna än när någon slår någon, varför är det hårdare straff på ”skadegörelse” än på våldbrott? En vägg är lättare att reparera än en människas psyke!

Avs::Josef

**************************************************

problemet med våldtäkter är att de är så svåra att bevisa det fins ju sällan några andra i rummet när det händer, så som tjej känner man att man inte har något case sålänge man inte blivigt påhoppad och mishandlad på gatan i sammband med våldtäkten så det fins synliga bevis. Jag har själv blivigt våldtagen men jag anmälde det inte för jag kände inte att jag kunde bevisa något men jag tänker ju på det ofta och vilket straff han änn skulle fått så blir det ju inte rättvist för man kan ju aldrig ta tillbaka händelsen och den har ju redan förstört ens liv oavsett vilket straff dem får... Straffet skulle ju vara något som vållar dem smärta och får dem att aldrig mera göra om det men sådana straff ger man ju inte i sverige , i bevisade grova fall tycker jag faktiskt att de borde kastreras.

**************************************************

Yoyo! Skönt ämne och jag och en polare har språkat förut om ett bra straff. Man kan ge förövarna injektioner som minskar deras testosteron, då blir de mindre kåta och mindre våldsamma, detta r alltså en temporär sak, så de skulel behöva få injektionen typ vartredje månad eller så. Praktisgt straff, en våldtäckts man behöver inte må bra av vad han gjort och att få lite styr på son kåthet kan nog uppskattas kanske, klart en del kan känna sig kränkta, men va fan det är ett straff. Så våldtäcktsmän borde kunna få straffet ”fängelse i ett år och ned satt testosteron i 3 år”, tänker jag iaf borde funka bra för alla.

Tack för ett bra program // Rasmu

**************************************************

Detta är jätte enkelt, tro det eller ej....har du våldtagit någon då ska du kastreras direkt. På detta sätt sparar man pengar, pengarna som du sparar kan du använda för förebyggande syfte. Att åka till finkan ett par år och betala en fjutt summa är skrattretande. Fatta att en persons liv blir förstörd. Kastrerar man våldtäksmän så skickar man en mycket tydlig signal, att detta kommer inte att tolereras. IBLAND ÄR DET SÅ ENKELT!!

PS. GRYMT BRA SHOW!! – 
Best Regards Farshid

**************************************************

Vilket otroligt bra och viktigt ämne att prata om! Tänkte på exakt detta här om dagen..Det stod för några dagar sedan om en man i 50års åldern som våldtagit sin omyndiga dotter ca150gånger efter att han drogat henne med sömnmedel genom cider.Han hade även gjort detta mot hennes jämngamla kompis.Dottern fick 75000kr i skadestån medans kompisen fick 375000kr. Detta säger ju då attkompisen är viktigare än dottern i detta mål!Skall även skjuta in att han blev dömd till fängelse för detta!

MEd vänliga hälsningar Andrea

*************************************************

Hej! Vad gäller skadeståndet har ni tagit en felaktig utgångspunkt i diskussionen. Skadestånd kan inte vara FÖR högt eller FÖR lågt. Det skall endast verka reparativt, dvs. uppkomna skador. Själva straffet är fängelse. Pengarna säger inget om hur grovt brottet har bedömts.

Avs::Freddy

*************************************************

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".