Foto: Jessica Gow

Är integritet en del av det förflutna?

internet och allmänhetens efterfrågan på vissa tjänster öppnar upp för att kartlägga oss... via våra plastkort, kartläggs vad vi konsumerar, via våra comunity sidor, kartläggs vilka vi umgås med. Via våra mobiltelefoner, kartläggs våra samtalsmönster...

gator och torg kammeraövervakas...

rädslan för terrorister öppnar upp för att kringgå vår rättssäkerhet...

vad är nästa steg? Kanske kommer vi en dag ha en RFID chip inopererad i kroppen som styr allt vi gör... och om vi inte rättar oss i ledet...så stänger ”DOM” av den...

i samhället ”slå ditt personnummer och avsluta med fyrkant” är man chanslös utan ett personnummer...

i samhället ”RFID chip i kroppen” är man chanslös utan just ett RFID chip i krioppen...

http://sv.wikipedia.org/wiki/RFID

http://www.youtube.com/watch?v=2BgZa-RaMQU

http://www.youtube.com/watch?v=CkRAUnFLYKA

klicka vidare för att läsa mail efter dagens p3 program:

när jag till exempel tinger färdtjänsten så uppger jag mitt personnummer och alla företag vet allt om mig. när jag är född. när jag fyller år osv. det är oerhört kränkande

anders

***************************************************

All etablerad övervakning kan användas i fel syften- jag vill inte sitta i ett samhälle med 100% kontroll över sina medborgare. Då blir det helt plötsligt lätt att göra sig av med både politiska motståndare och andra med avvikande åsikter! När systemet väl är etablerat kan ingen garantera att det inte missbrukas! Jag vill heller inte att mina personuppgifter och intressen används för att tjäna vinstdrivande företag eller kartläggande undersökningar. Varför kan man inte GÅ UR facebook?

Avs::Minou

***********************************************

Det farliga är inte de som man vet om samlar information och livsstilmönster utan de system som man inte vet, t.e.x det ganska anonyma echelon som samlar in alla telefonsamtal, fax och e-post för analys och lagring dagligen. (runt 3 miljarder kommunikationer om dagen). Det var hemligt länge eftersom ingen trodde det var möjligt, tänk då idag vad som kan finnas eftersom detta system nu bekräftats.

Läs om echelon på wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Echelon_%28data%29

*************************************************

Hej! Det där med ”rent mjöl i påsen” är ett mycket förrädiskt argument : Vi människor är inte födda till att leva i glashus – det är ingen slump att panopticon var ett fängelse. Det kan finnas tusen och en orsaker till att en människa inte vill få detaljer om sitt privatliv utlämnade, men hon har ingen som helst skyldighet att motivera sig. Bara obehagskänslan räcker. Rätten att ha sitt privatliv för sig själv är garanterad i både Europakonventionens och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Frågan ”Vad har du att dölja?” är ojust, den indikerar en auktoritär människosyn hos frågeställaren, och därför är det motiverat att svara ojust, kanske med motfrågan ”Varför låser du om dig på toaletten?”. Och dessutom: Alla databaser läcker.

Avs::Therese

***********************************************

Är verkligen avtal som tex Facebbok hållbara och giltiga när det inte finns en svensk version av avtalet tillgängligt och att det räcker med att kryssa i en ruta. Det finns ju ingen namnteckning eller ngt att bevisa vem som har tecknat avtal. Det kan ju vara en treåring som kommit åt musen och kryssat i rutan, tex. Det kan ju inte vara ett giltigt avtal..?

***********************************************

Susanne har radiosveriges skönaste röst :)

Avs::Thomas

************************************************

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".