Middagstips! Langos

Vi efterlyste middagstips från olika länder, och det första vi fick in var ungerska langos!

Langos är goda som ex. förrätt. Ett langosrecept som är enkelt och supergott. Fritera egna ungerska langos. Gillar du vitlök kan du göra vitlökslangos, blanda vitlök med gräddfil eller pensla langosen vitlökssmör. Gott på nyfriterad langos är bland annat gräddfil, rom, räkor, hackad rödlök samt riven ost.

Detta behöver du till ca 16 langos:

Langosdeg

- 25 g jäst

3 dl vatten

1 stor kokt potatis

1 tsk salt ca

7 dl vetemjöl special + 1 dl mjöl till utbakning

5 dl olja till fritering

Du kan själv välja olika fyllningar, här kommer förslag på  med räkor:

2 dl gräddfil eller crème fraiche

2 klyftor vitlök salt

1 hackad rödlök

1 burk räkor i lag

Gör såhär:

Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda med en mosad potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min. Ta upp langosdegen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper. Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna eller stor kastrull och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd. Blir den brun och fin snabbt så kan du fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Fritera dem inte för länge då blir de hårda. Lägg upp dem på galler med hushållspapper under.

Gör fyllningen: smaksätt gräddfil eller crème fraiche med pressade vitlöksklyftor och lite salt. Lägg det på brödet tillsammans med räkor och hackad schalottenlök.

Gott! Fortsätt maila in era recept, jag är fortfarande sugen på etiopisk mat!

/Mona

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".