Brunchtips! Semlor

Nästa vecka är det fettisdagen men redan nu kan man börja äta semlor. Semlor är perfekta till brunchen i helgen och det är faktiskt inte svårt alls att göra dem själv:

Du behöver:

Bullarna:

*75 g smör

*2,5 dl mjölk

*25 g jäst

*1,5 krm salt

*0,5 dl socker

*0,75 l vetemjöl

*1 tsk malen kardemumma

* 1 dl ägg till pensling

Fyllning:

* 300 g mandelmassa

* 1 dl mjölk

* 3 dl vispgrädde
florsocker

Gör såhär:

1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm tills det är fingervarmt.

2. Smula jästen i en bunke och häll i lite av smör- och mjölkblandningen. Rör ut jästen så den blandas ordentligt och hll sen ner resten av smör- och mjölkblandningen.

3. Ha i salt, socker, akrdemumma och det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop degen tills den blir jämn och fin och låt den jäsa under en duk i ungefär 40 min.

4. Dela degen i ungefär 16- 20 bullar beroende på hur stora du vill ha dem.

5. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 30 min till, de kommer bli ungefeär dubelt så stora. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla bullarna med ägg och grädda dem ca 10 min i mitten av ugnen. Låt dem sen svalna på galler under en duk.

7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ut lite av insidan (det godaste!) och blanda det med mandemassan och mjölken.

8. Smeta i fyllning i varje bulle och klicka sen grädde över och sätt sen på ett lock. Strö lite florsocker över.

Voilá!

/Mona

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista