Självmord.

...det är ett sånt ämne som man helst kanske vill slippa... jag menar, varför skulle du, kanske mitt i din arbetsdag vilja lyssna på nått så deppigt som självmord?

jag vet inte hur det var för den förra generationen, men i min generation så känner nästan var varannan någon som tagit sitt liv. Det är trist och tråkigt... och på nått sätt känns det som om vi som varit vänner och bekanta, nära och kära, familj och anhöriga... det känns som om VI misslyckats..

hade personen i fråga dött i en olycka, är det lixom ingens fel, men om det är självmord, så är det alla som finns kvar som delar på skulden... på skammen...

men helt ärligt... vad är det vi skäms över?

sen mänsklighetens begynnelse, har människor ibland tagit sina liv. I vissa delar av världen har det till och med varit socialt accepterat. Ändå, så idag, 2008 i Sverige, så vet vi lixom fortfarande inte hur vi ens ska prata om det... än mindre hantera det.

Tomas Thorén, en kille som jobbar i kontoret vägg i vägg med oss på Din Gata redaktionen... valde och gräva och utforska och kanske hitta några svar om dom självmord som skett i hans egen familj.  resultatet har blivit en knapp timme lång radiodokumentär där en familj tar sig modet att vädra sånt som andra familjer förtränger och behandlar som sina mörkaste hemligheter.

// e

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".