Bild: King Ink

Bokrecension: Är du med i gaymet?

Just nu jobbar jag 7 dagar i veckan men är fortfarande tillräckligt fokuserad för att sträckläsa en av de finaste och bästa böckerna på länge: ”Är Du Med i Gaymet” av Manuela Gaetani och Alexandra Malmberg på EN timme.

//Joy

Jag kände för att skratta, gråta, stiga och falla med ca. 30 personers små personliga berättelser, ihopvävda av Manuela och Alexandras inlägg i början av varje kapitel. Jag satt på kontoret så jag höll mig till att le igenom hela läsningen.

Det här är inte bara en fin och välskriven pocketbok. Detta är en VIKTIG bok. Den är positiv, kärleksfull och stark.

Manuela och Alexandra (plus bög-pappor) växte sig till jättar i mitt huvud medans jag läste och hade jag inte vetat att de ihop utgör halva mig i storlek så hade jag förväntat mig amazoner. De är personliga, informativa och generösa, humoristiska och fruktansvärt starka; och de fick mig att känna mig stark jämsides alla andra i boken.

Detta var menat som en ”komma-ut-bok”, en guide bland gynofiler, transsexuella, bögar och gaykultur. Som redan utkommen flata trodde jag den skulle innehålla ”tips och trix för nybörjare” men jag blev glatt överraskad. Detta var inte en ”10 olika sätt att ___” utan en inspirerande och rörande ärlig sammansättning av alla ens skeden i en högst personlig process; att komma på vad man vill och vem man är.

Det faktum att Manuela och Alexandra båda har var sin bögpappa gav en väldigt intressant vinkel när de talar om deras egna reaktioner på deras föräldrars ”komma-ut” processer. Jag saknar däremot ett kapitel eller en berättelse om hur man hanterar oförstående föräldrar. Manuela berättar kort om sin mammas inställning men jag hade velat höra mer, kanske just eftersom min egen mamma var så fruktansvärt intolerant till en början.

Jag kan säga att jag inte fick behålla boken särskilt länge för den rycktes praktiskt taget ur händerna på mig av min flickvän (som för övrigt inte läser speciellt ofta) vilket jag ser som en av de bästa indikationerna på att den här boken kommer bli omåttligt populär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".