Svenska inget officiellt språk i Sverige, huuuuhhh?????

I dagens Visste-du-att tog jag upp att man i Indien talar över 30 språk och har 2000 olika dialekter, vilket fick oss att börja undra över språk i Sverige och då kom vi fram till att svenskan INTE är det officiella språket i Sverige!!!
Chockad bestämde jag mig för att gräva lite djupare, och här har vi svaret:

Om man säger att ett språk är officiellt kan det betyda två saker, som med juridisk terminologi skulle kunna kallas ”officiellt språk de jure” och ”officiellt språk de facto”. Det första innebär att det står i landets konstitution eller i en särskild språklag att ett visst språk är officiellt. Det andra innebär att språket används i officiella sammanhang, dvs. i första hand av myndigheterna i landet. Eftersom det inte finns någon lagparagraf som säger att svenska är officiellt språk i Sverige så är svenska bara ”officiellt språk de facto”, eller med en mindre allvarlig formulering ”inofficiellt officiellt språk”. Sverige har inga officiella språk de jure.
-Östen Dahl, professor vid institutionen för lingvistik, Stockholms universitet

Sammanfattning:
Det står inte i svenska grundlagen att svenskan är ett officiellt språk, därför kan svenskan bara kallas för inofficiellt officiellt språk (???).
Källa: Nationalencyklopedin

Lite äldre, lite klokare!
/Mona

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".