Fildelnings Radio...

Det finns en kille som heter , som höll en föreläsning på .

Föreläsningen handlar om hur lagen MÖRDAR kreativitet. Han radar upp tre argument för att påvisa sin teori och en av dessa argument, handlar om äganderätten till mark!

, som var en framstående jurist sägs ha förklarat att mark är egendom och egendom skyddas . Dessa gamla lagar förutsatte att ägaren äger rätten till allt som ligger i/under hans/ hennes mark, samt allt ÖVER dennes mark.

Den lagen fungerade tills mänskligheten utvecklades tekniskt till den nivån att vi kunde bygga flygplan.

Med den nya tekniken uppstod en massa problem, nämligen frågan om dessa flygmaskiner bröt mot lagen när dom flög över människors mark, utan att först söka tillstånd.

Det var först 1945, som den amerikanska högsta domstolen tog itu med frågan i samband med att två bönder fick sin sak prövad.
Amerikanska högsta domstolen menade på att sunt förnuft krävde en LAGÄNDRING. Det fanns ingen plats för den uråldriga lagen i det moderna samhället...

Just nu pågår rättegången mot 4 killar som tillsammans ligger bakom The Priate Bay. En hemsida som förlitar sig på den moderna tekniken som tillåter fildelning. Tekniken tillåter det, men inte lagen.

I dagens media tisdag ska vi snacka just FILDELNING.

Var med oss och diskutera. Friktion mellan 15-17. MISSA INTE!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".