Valnöts biff med päron!

Valnötsbiffar med bakade päron och svartrotspuré

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 45 minuter

  • 2 conferencepäron
  • 1 citron
  • 1 msk socker
  • ca 1/2 kg svartrötter och 1/2 kg potatis
  • 75 g valnötter
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 1/2 msk viltfond
  • 1 tsk flytande honung
  • 1/2 tsk kanel
  • 400 g lammfärs
  • ca 150 g parmesan
  • 1 – 2 dl mjölk
  1. Sätt ugnen på 160°C. Klyfta och kärna ur päronen, lägg i ugnsfast form, slå över någon deciliter vatten, pressa över citronen och strö på sockret.
  2. Skala, dela och lägg svartrötterna i liten kastrull. Häll på vatten så att det täcks och lite till. Koka mjuka under lock.
  3. I separat kastrull: koka den skalade och delada potatisen.
  4. Krossa, finhacka, mal eller mixa valnötterna till flis. Rosta försiktigt i torr stekpanna så att de tar bara aningen färg.
  5. Riv löken grovt och vitlöken fint. Blanda med ströbröd, fond, kanel, honung, någon nypa salt och peppar och låt svälla några minuter. Blanda därefter med lammfärs och valnötsflis. Bearbeta smeten väl, helst med händerna, så håller biffarna ihop bättre när du steker. Forma till knubbiga biffar.
  6. Stek biffarna i smör eller olja, några i taget, på båda sidor så att de får lite färg. Strax innan servering – lägg alla biffarna i stekpannan, brassa på med värmen, slå i en halv deciliter vin eller vatten i pannan och lägg gärna på ett lock så steks biffarna igenom på en knapp minut.
  7. Riv osten, koka upp mjölken, pressa potatisen.
  8. Mixa svartrötter med kokvatten till puré i matberedare. Rör ner pressad potatis, parmesan och späd med mjölk till lämplig konsistens. Smaka av med salt.
  9. Servera med biffar, päron och sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista