foto från "om jag var din hemmafru"

El tipso de middag.

Ratatouille med feta och oliver

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4 – 5

Tid: 25 minuter

  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 små färsklökar
  • 1 liten aubergine
  • 1 liten zucchini
  • 1 burk tomater
  • 2 dl vitt vin (kan uteslutas)
  • 1 citron
  • 1 lime
  • 1 msk honung
  • färska körsbärstomater efter smak och förstånd
  • 300 g god fetaost
  • 10 svarta Cerignola-oliver med kärna
  1. Hacka vitlöken fint och fräs i generöst med olivolja. Bränn den inte! Skiva löken fint (liken höll jag på att skriva, hemskt otrevligt) och låt den fräsa med.
  2. Tärna auberginen och zucchinin och låt fräsa med. Ta i lite mer olivolja för säkerhets skull.
  3. Slå på burktomater och vitt vin. Låt bubbla ett par minuter.
  4. Zesta skalet av den tvättade citronen och tillsätt. Tillsätt även saften från halva citronen (resten kan du spara så länge) och från hela limen. Smaka av med salt, ordentligt med nymalen svartpeppar och honung.
  5. När du är nöjd med smaken, som ska vara intensivt sötsyrlig med liten hetta från svartpepparn, tillsätt körsbärstomaterna och låt puttra med lika länge som det tar dig att tärna fetaosten.
  6. Tillsätt feta och oliver och servera med libanesisk cous-cous, svensk färskpotatis och/eller grillat kött.

Ehsan & Joy rekomenderar ett gott bröd till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".