Afrikanska bananchips

De stärkelserika mjölbananerna är stapelvara i hela Afrika och används ungefär som vi använder potatis. De här chipsen görs på gröna, omogna mjölbananer och passar utmärkt som ett litet före-middagen-tilltugg.

Du kommer behöva:

2 st mjölbanan(er), gröna
1 msk curry
1 tsk florsocker
1 tsk salt
250 gram smör, osaltat
5 dl rapsolja

Tillagning:

Drygt 6 dl

1. Skala mjölbananerna (det går lättast om man först skär fyra djupa skåror på längden med en vass kniv och sedan drar av skalet på tvären).

2. Skiva bananerna så tunt som möjligt på längden med en mandolin, en potatisskalare eller en vass kniv. Lägg skivorna i en skål med kallt vatten och låt stå 10 minuter. Häll av, skölj igen och klappa skivorna torra med hushållspapper eller kökshandduk.

3. Blanda under tiden curry, socker och salt i en skål.

4. Smält smöret i en tjockbottnad gryta på medelvärme, häll sedan på så mycket olja att vätskemängden är knappt 4 cm djup. Hetta upp till 175 grader eller tills ytan skimrar.

5. Sänk ner några bananskivor åt gången med en hål¬slev, peta på dem då och då så att de inte klibbar ihop och fritera dem jämnbruna, ca 4 minuter. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. Pudra dem med krydd- och sockerblandningen och servera genast.

Receptet kommer från "Africa on my mind" (Albert Bonniers Förlag) av Marcus Samuelsson