FOTO: LEIF R JANSSON

Julbord!

Det är nu julfesterna är, och på julfester serveras det oftast julbord! Har du, precis som jag dålig koll på hur man äter ifrån julbordet, så lyssna här, för jag har kollat upp det! Jag är annars den som tar det jag gillar, och blandar varmt och kallt, kött och fisk!

Men Magdalena Ribbing som är en känd person inom stil- och etikettfrågor, hon vet hur man det ska gå till!

Du börjar med det som är kallt och fisk! T.ex. då sill, lax och ägg! Ofta har man en lite mindre tallrik till detta! När det är uppätet så fortsätter du med kallt och kött! Då är det sylta, korv och annat kallskuret, men inte julskinka!

Tredje rundan, som är den godaste är varmrätterna! Janssons frestelse, de super goda, hemmagjorda köttbullarna och det jag älskar mest, revbenspjäll!

Om man inte är riktigt mätt här, så fortsätt med tallrik nummer 4 där du tar skinka med potatis och äpplemos!

Sist men inte minst så äter man ris a la Malta, klenäterna och mandelmusslorna!

Och sen ska man också tänka på att du får blanda det som hör ihop, t.ex. du kan ta 3 olika sorters sill samtidigt, men du blandar inte sill, köttbullar och rödkål!

Och om det är julbord på restaurang så ta alltid en ny tallrik vid varje runda!

Nu är du en av experterna när det gäller julbord!

//Kany

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista